30.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sindikat nije uključen u organizaciju nove školske godine

Sindikat nije uključen u organizaciju nove školske godine

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan istaknula je kako sindikat nije uključen u razgovore vezano za epidemiološke mjere i organizaciju nastave za novu školsku godinu.

– Sve saznajemo iz medija, što doista nije u redu, čuli smo i preko medija da ćemo zajednički prezentirati te mjere, ali eto, nas još nitko nije zvao, kaže Tuškan.

Ono što se neslužbeno saznaje, a sindikat smatra velikim problemom, je činjenica da se već dugo objavljuju znanstvena istraživanja oko korisnosti maski.

– Mi smo doista zabrinuti zbog činjenice što se već nije organizirala radna skupina u kojoj bi bili isključivo predstavnici medicinske struke i psiholozi, kako bi oni vidjeli je li veća korist ili šteta od tih mjera. Resorno ministarstvo nije napravilo nikakve dubinske analize, mjere su znatno utjecale na kvalitetu nastave, a psihičko stanje učenika je doista zabrinjavajuće – to je potvrdilo sve ono što mi tvrdimo već duži niz godina, da bi trebalo napraviti programe prevencije stresa, jačanja motivacije i kognitivnih sposobnosti, ističe Tuškan.

Glavni prigovor koji ide na račun epidemiologa je taj da su do sada mogli napraviti izračune o tome kako se ponašati ovisno o broju zaraženih osoba, ne samo za škole već i na razini države.

– Naravno da se to može i treba učiniti. Imamo struku koja će vidjeti kolika je korisnost neke mjere, a kolika štetnost. Mi ovdje govorimo o školama, o najosjetljivijim skupinama, struka treba odrediti – bez upliva politike – je li nešto veća korist ili veća šteta i stajati uz te argumente, smatra Tuškan.

Kada je riječ o potencijalnim samoizolacijama, neslužbeno se saznaje da cijepljeni neće trebati ići u samoizolaciju ako dođe do kontakta sa zaraženom osobom.

– Velik problem je i činjenica da učenici zajedno putuju u školu i iz škole, zajedno se druže na igralištima, a u školama su odvojeni. Trebalo napraviti analizu je li to sve doista potrebno, može li se to ublažiti i na koji način to napraviti – to se moglo napraviti već u 6. mjesecu da bude spremno za 9., kaže Tuškan.

Velika je vjerojatnost da će veću ulogu u odlučivanju o mjerama u školama imati ravnatelji, koji pak smatraju da je to prebacivanje odgovornosti.

– Postoje odgovorne institucije koje bi trebale dati jasne odgovore. Što će se dogoditi kada nastane problem?, pita Tuškan i dodaje:

– Iz ministarstva tvrde da postoje službe koje će sve to kontrolirati, ali mi smo dosad imali situacije s nejasnim i nepravovremenim uputama. Također, na stranicama ministarstva stoje neke upute koje su protuzakonite, vezano uz zamjene i smjenski rad, i doista se po tom pitanju nije ništa napravilo, kaže i dodaje kako se sve to prelama na leđima zaposlenika škola i učiteljima.

Psiholozi kažu kako psihičko stanje djece nije dobro, te da se 70 posto njih boji neuspjeha.

– To je neosporno, te sve mjere i administrativne obveze utječu na kvalitetu. Mi imamo i Agenciju za odgoj i obrazovanje koja bi trebala provoditi analize, savjetnici bi trebali biti odgojno-obrazovni radnici koji imaju kapacitet za provođenje analize, za uvid u nastavu, zajednički raditi i pomagati učiteljima, no zbog nekompetentnog vođenja i trošenja nenamjenskog novca – puno problema s kojima je ministarstvo upoznato – ono doista ne ispunjava svoju ključnu ulogu, smatra Tuškan.

Kao i u cijelom svijetu, i u školama su zaposlenici podijeljeni oko cijepljenja – njih oko 50 posto je do sada cijepljeno.

– Mi doista mislimo da je škola jedno mjesto gdje bi se trebalo kritički razmišljati, gdje bi se trebalo educirati – u planu i programu cijepljenja zapravo je edukacija jedna od prvih aktivnosti. Ono što smo mi cijelo vrijeme govorili je da se prioritetno cijepe zaposlenici koji to žele, mi smo se s njima natezali preko 6 mjeseci – dakle zaposlenici škola tada nisu bili bitni, nisu se smatrali toliko važnom skupinom, dok sada kada je riječ o bilo kakvim prisilama oni bi trebali biti na prvom mjestu, ogorčena je Tuškan.

Također se spominjalo i uvođenje Covid potvrda za one koji rade u školstvu, zdravstvu i socijali, s čime se Tuškan ne slaže.

– Mislimo da nije dobro odvajati pojedine sektore i da to definitivno ne bi dugoročno dobro utjecalo niti na međuljudske odnose niti na djecu i učenike, kaže Tuškan i dodaje kako će sindikat dati svoje stajalište i mišljenje kada odluka bude službeno donesena.

Osvrnula se i na potencijalnu ideju o školama kao mjestima cijepljenja za djecu i mlade.

– Mislim da se to neće dogoditi, iz jednostavnog razloga što već postoje uhodana mjesta za cijepljenje koja funkcioniraju i mislim da će funkcionirati i dalje, zaključuje, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike