18.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Novo istraživanje pokazalo: Majčino mlijeko cijepljene majke može sadržavati značajnu količinu antitijela

Novo istraživanje pokazalo: Majčino mlijeko cijepljene majke može sadržavati značajnu količinu antitijela

Pandemija COVID -a istaknula je tisuće postojećih zdravstvenih nejednakosti u cijelom svijetu. Briga o majkama prednjači u brigama javnog zdravlja o virusu. Majčino mlijeko cijepljene majke može sadržavati značajnu količinu antitijela, prema novom istraživanju Sveučilišta Floride (University of Florida), prenosi Open Access Government.

Dr Joseph Larkin, autor studije i izvanredni profesor na UF/IFAS odjelu za mikrobiologiju i stanične znanosti, rekao je: „Naši nalazi pokazuju da cijepljenje rezultira značajnim povećanjem antitijela protiv virusa SARS-CoV-2-virusa koji uzrokuje COVID-19-u majčinom mlijeku, sugerirajući da cijepljene majke mogu prenijeti ovaj imunitet na svoju bebu, što radimo na potvrđivanju u našem istraživanju.”

Za potrebe istraživanja, istraživači su uzeli 21 zdravstvenu radnicu u laktaciji koje nikada nisu oboljele od COVID-19. Istraživački tim je tri puta uzorkovao majčino mlijeko i krv – prije cijepljenja, nakon prve doze i nakon druge doze. “Vidjeli smo snažan odgovor protutijela u krvi i majčinom mlijeku nakon druge doze-oko stostruko povećanje u usporedbi s razinama prije cijepljenja”, rekla je Lauren Stafford, doktorandica.Može li majčino mlijeko biti zamjena za cijepljenje beba? Nije jasno, ali mlijeko pruža određenu zaštitu. Bebe su ponekad premale da bi adekvatno reagirale na određene vrste cjepiva.

Doktor Josef Neu, koautor studije i profesor na odjelu pedijatrije Medicinskog fakulteta Sveučilišta UF, odjel neonatologije, rekao je da majčino mlijeko omogućava dojiljama da daju dojenčadi “pasivni imunitet”. Doktor Neu je dalje komentirao: „Zamislite majčino mlijeko kao kutiju s alatima punim različitih alata koji pomažu pripremiti dijete za život. Cijepljenje dodaje još jedan alat u alatni okvir, onaj koji ima potencijal biti posebno dobar u sprječavanju bolesti COVID-19.

“Rezultati naše studije snažno ukazuju na to da cjepiva mogu pomoći u zaštiti i majke i djeteta, što je još jedan uvjerljiv razlog za cijepljenje trudnica ili dojilja,” prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike