15.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Novak: Ima prijava o rafalnoj paljbi tijekom večernjih sati koja se čuje...

Novak: Ima prijava o rafalnoj paljbi tijekom večernjih sati koja se čuje iz romskog naselja. Mještani se ne osjećaju sigurno

Netrpeljivost i svađa obitelji u romskom naselju Parag u Međimurju doveli su do jedne ubijene i četiri propucane osobe, među kojima je i dijete.

Troje je još u kritičnom stanju nakon što je sinoć 20-godišnjak svađu sa susjedima odlučio okončati rafalima po njihovu dvorištu. Njega i još dvojicu ubrzo je uhitila policija koja je okupirala mjesto.

Sve je počelo kad je skupina mladića fizički napala 20-godišnjaka. Razbili su mu i auto prije nego što je otišao po oružje i rafalom opalio po sumještanima koji su se našli na cesti. Smrtno je stradala 59-godišnja žena, četvero ljudi prebačeno je u bolnicu, dok je troje pušteno na kućnu njegu.

Odakle 20-godišnjaku automatsko oružje, pitanje je na koje policija nije dala odgovor. Istražuju, kažu, i navode da su u posljednjih pet godina u romskim naseljima oduzeli ukupno 37 komada različitog vatrenog oružja.

Nikola Novak (SDP) načelnik Općine Nedelišće u RTL-u Danas će komentirao je tragičan slučaj u romskom naselju Parag u Međimurju.

Na pitanje osjeća li se sigurno, Novak je kazao da u zadnjih nekoliko godina imaju dosta prijava vezanih uz sigurnosnu situaciju.

“U područjima uz romsko naselje ima prijava o rafalnoj paljbi tijekom večernjih sati koja se čuje iz romskog naselja tako da se mještani ne osjećaju sigurno. Ima prebrze vožnje, obiteljskog nasilja, kršenje javnog reda i mira, različite paleži, pa su to nekakve neugodnosti. Situacija nije dobra, zabrinjavajuća je i trebalo bi po pitanju situacije nešto početi rješavati”, kazao je.

Komentirao je i tvrdnju policije da su u posljednjih 5 godina izuzeli 37 komada oružja iz romske zajednice.

“Meni se to čini malo. Koliko znamo policija je podnijela 37 kaznenih prijava, samo jedna pravomoćna presuda je donesena, tako da vidim dio problema u sustavu sudstva. Potrebno je da sudstvo te probleme bolje rješava i kad i bilo više pravomoćnih presuda predstavnici romske nacionalne manjine bi nabavljali manje oružja jer znaju da bi mogli biti kažnjeni za posjedovanje ilegalnog oružja”, tvrdi Novak.

Komentirao je i Akcijski plan za uključivanje Roma te kazao što bi on trebao sadržavati.

Taj akcijski plan je donesen na državnoj razini, na razini županije nije donijet i na razini općine će biti iduće godine donesen. To je u dogovoru s predstavnicima romske nacionalne manjine koji su u općinskom vijeću općine Nedelišće. On bi trebao sadržavati različite mjere za rješavanje svih problema koji se tiču romske nacionalne manjine. Smatram da bi trebalo uključiti više ministarstava, od Ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja, socijalne skrbi, Ministarstva zdravstva ima tu puno međuresornih pitanja koje bi trebalo rješavati jer nije sve moguće riješiti putem Ministarstva unutarnjih poslova i policije”, zaključuje Novak, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike