23.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Kako napreduju radovi na Pelješkom mostu mjesec dana nakon spektakularnog spajanja? Grci...

Kako napreduju radovi na Pelješkom mostu mjesec dana nakon spektakularnog spajanja? Grci priznaju problem s pristupnom cestom, otkrivaju je li planirani rok dostižan

Prošlo je gotovo mjesec dana od spajanja Pelješkog mosta. Konstrukcija je spojena, vatromet je završio, a radovi se nastavljaju unatoč vrućini. Trenutno se radi na betoniranju razdjelnih pojasa između dvije kolničke trake, doznaje reporter Mario Jurič.

“Ti radovi bi mogli biti gotovi kroz tri do četiri tjedna. Zatim nastavljamo s ugradnjom unutarnje zaštitne ograde, nastavljaju se i radovi na samoj rasponskoj konstrukciji u vidu pjeskarenja i nanošenja antikorozivne zaštite”, rekao je Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

Dizalica koja ima kapacitet za teret od tisuću tona vraća se u Kinu, ali se i dalje radi u tri smjene. Međutim, s problemima se bori grčka tvrtka Avax, izvođač radova na dijelu stonske obilaznice.

“Pojavljuju se problemi u ogromnom povećanju cijena materijala i energenata, što drastično povećava troškove izgradnje na ovom projektu stonske obilaznice”, rekao je Franko Mekišić, predstavnik Avaxa, te dodao da to neće utjecati na rok, a to je kraj lipnja 2022. godine.

Mekišić je također rekao da je ugovorom propisana procedura u slučaju povećanja troškova: “Mi razmatramo zahtjev uputiti naručitelju, odnosno nadzornoj službi na ovom projektu, a to je Institut građevinarstva Hrvatske.”

Grci tvrde i da su zbog korone imali problema s ljudima i tehnikom. Ipak, Hrvatske ceste vjeruju da je planirani rok dostižan.

“Ugovorne cijene nije moguće mijenjati, a mi takav zahtjev od grčkog izvođača nismo niti dobili. To i dalje obvezuje izvođača da radove završi u ugovorenom roku. U suprotnom su mogući penali”, rekao je Perić, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike