11.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Tužiteljstvo i obrana kažu da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića

Tužiteljstvo i obrana kažu da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića

Ročište je završilo, svoje podneske su iznijeli tužiteljstvo i obrana i složili su se da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića, javila je za HTV-ovu emisiju Studio 4 Špela Cvitković Iličić. Sudac Branko Perić će svoj podnesak podnijeti tročlanom sudskom vijeću, dodala je, koje će razmatrati o svim podnescima i donijeti odluku. Ako će biti žalbe, čeka se odluka žalbenog suda, a konačna odluka bi mogla biti donesena kroz 20-ak dana.

Tijekom ekstradicijskog ročišta tužiteljica Gordana Bosiljčić kratko je rekla da Mamić ne treba biti izručen Hrvatskoj i da je sve elaborirano u pisanom podnesku koji nije bio dostupan novinarima.

Mamićevi odvjetnici Zdravko Rajić i Davor Martinović su detaljno obrazlagali zašto BiH ne bi trebala izručiti Mamića, koji je na pitanje suca da se očituje kazao da se potpuno pridružuje navodima koje su iznijeli njegovi branitelji.

Hrvatsko pravosuđe njegovo izručenje traži po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

Odvjetnici smatraju kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za uzručenje.

Vezano za obnovljeno suđenje, Mamićeva obrana tvrdi kako ga se ne može izručiti jer je riječ o kaznenom djelu počinjenom prije stupanja na snagu ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju 2012., a u odnosu na izručenje radi izdržavanja kazne obrana smatra da Mamić ima pravo odlučiti u kojoj će državi izdržavati kaznu jer mu je to zajamčemo međudržavnim sporazumom.

Martinović je ustvrdio kako u slučaju istrage o podmićivanju sudaca u Osijeku nisu zadovoljena tri ključna uvjeta. Prvi je da je u BiH za to propisana kazna manja od godine dana zatvora, drugi to što je podmićivanje obavljeno na teritoriju BiH gdje su sucima davani novci i drugi darovi kao i to da Mamić navodno u Hrvatskoj ne bi imao pravo na pravično suđenje.

Odvjetnici tvrde da je cijeli sudski proces protiv Mamića u Osijeku duboko kontaminiran jer su suci koji su tamo sudili pod istragom zbog sumnje da su primali mito. Dodatni argument protiv izručenja je to što, kako tvrdi Martinović, odluka o određivanju pritvora braći Mamić u Hrvatskoj još nije pravomoćna jer je na nju uložena žalba koja još nije riješena. Rajić je uvjeren da će odluka suda biti povoljna za njegova klijenta.

Je li na pomolu dogovor pravosuđa Hrvatske i BiH o razmjeni osoba koje se sumnjiče za različita kaznena djela? Podsjetimo, Hrvatska traži izručenje bivšeg direktora Dinama Zdravka Mamića, ali i njegovog brata Zorana Mamića. BiH je tražila izručenje bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić.

– Moram nešto korigirati, takav dogovor pravosuđa BiH i Hravtske ne može postojati jer se postupci sastoje iz dvije faze, jedna je kad država traži da sudovi daju svoju ocjenu jesu li ispunjeni uvjeti za izričenje, tada su u komunikaciji pravosuđa preko ministarstava. U drugoj fazi, konačnu odluku donose ministarstri pravosuđa. Onda može doći do tzv. dogovora reciprociteta, političkih miješanja itd. Što se pravosuđa tiče, to je uobičajena procedura ocjene bazirana na međunarodnim konvencijama, međusobnim sporazumima i domaćim zakonima, tako da to suci rade rutinski, rekao je odvjetnik Vlado Adamović, gostujući u emisiji “Studio 4”.

Na pitanje kakvu odluku pravosuđa BiH možemo očekivati, Adamović je odgovorio:

– Uvijek je u zabludi onaj tko pokuša predvidjeti što će sud donijeti kao odluku. Sigurno je da će sud preispitivati da li postoje uvjeti da se osumnjičenik izruči Hrvatskoj. Moraju se preispitati uvjeti koji su precizirani u sporazumu između Hrvatske i BiH. Jesu li to prvenstveno djela koja su kažnjiva u obje države, a onda postoji i niz uvjeta koji se preispituju. Kada sudac zaključi da su ti uvjeti ispunjeni, on će obavijestiti ministra pravosuđa. Ukoliko sudac zaključi da to nije tako, on će isto tako obavijestiti ministra da nisu ispunjeni uvjeti i u skladu s tim će donositi odluke, rekao je Adamović.

Na ročištu na kojem su odlučivalo u izručenju Zdravka Mamića, protiv izručenja bili su i Mamićev odvjetnik i tužiteljstvo. Adamović kaže kako ovdje nije riječ o paradoksalnoj situaciji.

– Najčešće tužitelji slijede zakonsku obvezu da iznose argumente koji će potkrijepiti stav tužiteljstva. U narodu je to poznato – uvijek optužuje i od toga ne smije odustati. Zakoni u Hrvatskoj i RH su vrlo jasni, tužitelji u predmetu koji se nađu pred njima moraju jednakom snagom iznositi argumente koji su za i koji su protiv pred sucem ili vijećem. Tužitelj je u tom momentu smatrao da nisu ispunjeni uvjeti da se potraživani izruči. Onaj tko sumnja u to može pogledati sporazum u kojem piše da se izručenje može odbiti ukoliko je djelo koje je počinjeno pretežito počinjeno na teritoriju zemlje iz koje se izručenje traži. Tako je u ovom slučaju proizašlo da su većinu radnji izvršenja, i gospodin Mamić i suci počinili na teritoriju BiH. Čuvajući svoj suverenitet i opstojnost svog sudskog sistema, a imajući ozbiljnu intenciju da gone počinitelje djela, tužitelj je smatrao da ukoliko postoje ta djela da ih je pametnije suditi u BiH iz razloga koji su naznačeni.

Ide li Mamiću na ruku da je sudjelovao u otkrivanju korupcije na osječkom sudu, kao i da je platio dug RH? Je li sporan minimum zatvorske kazne za korupciju?

– Sada ulazimo u zonu izražavanja mišljenja. To je tema za okrugle stolove s eventualnim prijedlozima da se zokoni mijenjaju. Korištenje zakonskih mogućnosti nije pogodovanje. Kad im date mogućnost, ljudi će to iskoristiti. Ukoliko to ne želite, onda ćete promijeniti zakon, rekao je Adamović, piše HRT.

Sud BiH odlučuje o izručenju Zorana Mamića Hrvatskoj

Najnovije

Još iz rubrike