4.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Početak škole: Sniženja i popusti na sve strane mame roditelje, ali zainteresirala...

Početak škole: Sniženja i popusti na sve strane mame roditelje, ali zainteresirala se i inspekcija

Početak nove školske godine sve je bliže, a pred roditeljima je zadaća nabavljanja i potrebne školske opreme od torbi i ruksaka preko bilježnica i računala do pametnih satova i sličnog. Izlozi trgovina već mame popustima i akcijama, no pri kupnji se nerijetko pokaže da cijene baš i ne odgovaraju navedenima. U akciju će stoga i ove godine državni inspektori koji će nadzirati akcijske prodaje pred početak škole.

”S obzirom na to da nastavna školska godina 2021./2022. počinje 6. rujna 2021., trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva ‘Akcije za novi početak školske godine’, ‘Back to school’ i slično, tržišna inspekcija provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda”, najavio je Državni inspektorat (DIRH).

Inspekcije će obuhvatiti proizvode iz kategorija dječje odjeće i obuće te školskih artikala i pribora uključujući torbe i ruksake, gadgete poput računala, pametnih satova i sličnog.

Pritom će inspektori kontrolirati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivat će se i radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda.

Prema podacima DRH-a za prošlu godinu po kojima je tržišna inspekcija u nadzorima oglašavanja posebnih oblika prodaje obavila 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, utvrđeno je lani 15,1 posto prekršaja.

Riječ je bila o neisticanju cijena proizvoda, nepropisnom isticanju cijena, naime, uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji, neisticanju uvjeta prodaje te sporadičnoj nepoštenoj poslovnoj praksi, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike