2.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Karačić: Preventivno povlačenje proizvoda zbog gume od rogača

Karačić: Preventivno povlačenje proizvoda zbog gume od rogača

Samo u Hrvatskoj ove je godine dosad povučeno 48 proizvoda zbog etilen-oksida, 4 puta više nego cijele 2020. godine. O spoju koji se rabi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Europi je zabranjen, novinarka HRT-a Sanja Smiljanić Grubišić razgovarala je u Dnevniku HTV-a s Tatjanom Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Zbog etilen-oksida proizvodi se ne povlače samo s hrvatskih polica nego i diljem Europske unije. Tijekom sedam mjeseci povučeno je 120 vrsta prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj.

– U srpnju i kolovozu povećan je broj obavijesti za potrošače kao rezultat preventivnog opoziva i povlačenja raznih prehrambenih proizvoda s tržišta u koje je ugrađen aditiv guma od rogača, a u kojem je utvrđena prisutnost nedozvoljenog pesticida etilen-oksida. Kako se radi o pesticidu koji nije dopušten na razini EU, koji nema maksimalnu dopuštenu količinu niti toksikološku granicu nakon sastanka europskih koordinatora za hranu tijekom lipnja i srpnja usvojen je zaključak da se iz preventivnog razloga automatizmom povlače na razini cijele EU svi prehrambeni proizvodi u koje je ugrađen sporni aditiv guma od rogača u kojem je detektirana prisutnost etilen oksida, rekla je Tatjana Karačić o glavnim razlozima povlačenja proizvoda.

Dodala je kako se radi o granici detekcije.

– Znači o minimalnoj količini koja se uopće može detektirati na laboratorijskoj opremi, rekla je, piše HRT.

Uprava za sigurnost hrane: Jedan je izvor velikog povlačenja proizvoda s polica

Ministarstvo pojasnilo zašto se toliko proizvoda povlači iz dućana

Najnovije

Još iz rubrike