23.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U Đakovu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U Đakovu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U ponedjeljak 22. kolovoza Osječko-baranjska podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika u Đakovu obilježila je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanje je upriličeno kod spomenika “Glava koja tone” posvećenog žrtvama komunizma, rad akademskog kipara Antuna Babića.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća prisjetili su se oko 1800 žrtava nacizma-fašizma i oko 3000 žrtava komunizma na prostoru đakovštine, gdje je 1941 živjelo oko 55.000 stanovnika.
U prigodnom govoru spomenut je “kontinuitet zla od sklapanja ugovora 23. 8. 1939. između komunističkog SSSR-a i nacističke Njemačke i početka najgoreg svjetskog rata koji je počeo samo osam dana nakon sklapanja pakta, a ubrzo i masovnih likvidacija ljudi u Katinskoj šumi”.

Zatim je otvorena izložba akademskog slikara Mile Nekića koji je likovnu akademiju završio u australskom Sydneyju. U ovoj prigodnoj samostalnoj izložbi pod nazivom “Žrtve totalitarnih režima” govorio likovni kritičar Igor Lojnjak.

U ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika govorio je predsjednik podružnice Đakovo Ivo Tubanović koji je posebno pozdravio prisutnu Mandu Davidović, ženu čiji je muž Anto Davidović ubijen u osječkom zatvoru 1984. godine.
Izložbu je otvorio saborski zastupnik Goran Ivanović Lac koji je bio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik župana Osječko-baranjske županije bio je dogradonačelnik Grada Đakova Antun Galić, piše Ika.

Najnovije

Još iz rubrike