1.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko će biti novi predsjednik Vrhovnog suda? Opća sjednica zakazana za 2....

Tko će biti novi predsjednik Vrhovnog suda? Opća sjednica zakazana za 2. rujna

Vrhovni sud održat će 2. rujna Opća sjednicu davanja mišljenja o kandidatima za novog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, priopćeno je u ponedjeljak s tog Suda.

Podsjetimo, na treći poziv za novog šefa Vrhovnog suda javili su se Radovan Dobronić, Marin Mrčela, Šime Savić i Lana Petö Kujundžić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nekoliko je navrata rekao da je njegov izbor sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić.

Poznato je stajalište sudaca Vrhovnog suda da bi im predsjednik trebao biti netko od njih pa je teško za očekivati da će dati pozitivno mišljenje Dobroniću.

U prošlom pozivu svi su kandidati dobili negativno mišljenje.

Mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda nije obvezujućeg karaktera, Sabor može izabrati i predsjednika Vrhovnog suda o kojem bi ono bilo negativno.

To se dosad, međutim, nikad nije dogodilo, o svim predsjednicima Vrhovnog suda prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda bilo je pozitivno.

Nakon Opće sjednice Vrhovnog suda trebao bi se pak sastati Saborski odbor za pravosuđe na kojem će se kandidati predstaviti te odgovarati na pitanja zastupnika.

U konačnici, odabir nove čelne osobe Vrhovnog suda ovisi o dogovoru predsjednika i vladajuće većine jer bez HDZ-ovih ruku u Saboru nema odabira novog predsjednika, što se moglo vidjeti i na primjeru Zlate Đurđević, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike