4.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Panika i kaos ne prestaju, majka djevojčice (2) pregažene u stampedu: Srce...

Panika i kaos ne prestaju, majka djevojčice (2) pregažene u stampedu: Srce mi krvari

Američki sigurnosni stručnjaci strahuju da bi ISIS, koji je time i zaprijetio, mogao napadati vojne i komercijalne zrakoplove. Situacija s evakuacijama neprestano se komplicira, a žrtava je svakodnevno sve više.

Alarm se dodatno oglasio nakon što je u subotu, tijekom jednog od brojnih stampeda, koji svakodnevno nastaju na vojnom aerodromu koji je pod kontrolom amerikanaca, pregažena dvogodišnja djevojčica. Stradala je ispred samih vrata zračne luke. Njezina majka, bivša je zaposlenica američke organizacije u Kabulu.

Djevojčica je pregažena, kada je gomila krenula prema vratima od zračne luke, srušili su majku i članove obitelji, a djevojčica je smrtno stradala. ”Srce mi krvari. Bilo je to kao da se utapate i pokušavate držati svoje dijete iznad vode”, ispričala je za NY Times.

Istovremeno u blizini je nekoliko talibanskih napadača žestoko pretuklo nekoliko afganistanskih muškaraca koji su pokušali doći u američku zonu zračne luke, priča jedan od svjedoka subotnjeg kaosa u kojem je smrtno stradalo više ljudi.

Haroun (29), Afganistanac koji živi u Francuskoj, ali je stigao u Kabul u posjet rodbini netom prije preuzimanja talibana, užasnuto je promatrao premlaćivanje. Pokušao se progurati do zračne luke kako bi sebi, svojoj ženi i dvoje male djece osigurao let. Nije uspio.

“Nisam mogao riskirati takvo premlaćivanje?”, kaže. Vratio se sa svojom obitelji u privremeni dom u Kabulu.

Talibanski čelnici tijekom pregovora i dalje ne otkrivaju kakvi su im planovi za uređenje društva, kao ni kakvu vladu zamišljaju postaviti. Jedino je poznato da će se pridržavati islamskih vrijednosti, što je mnogima jasan pokazatelj da militanti namjeravaju nametnuti svoje strogo tumačenje šerijatskog zakona.

Iz glavnog grada, Kabula, već stižu zabrinjavajuća izvješća. Predstavnici talibama obilaze u Kabulu sve od vrata do vrata pokušavajući pronaći Afganistance koji su radili za američku vladu, vojsku ili za vladu koju su podržavali Amerikanci. Militanti prijete uhićenjima ili kažnjavanjima članova obitelji ako ne mogu pronaći ljude koje traže.

31-godišnji Afganistanac koji je četiri godine radio kao tumač američke vojske rekao je da je uspio izaći iz zemlje ranije ovog mjeseca. No, kaže da su mu talibani uništili dom u Kabulu i zaprijetili roditeljima koji su pobjegli i sada žive na ulici.

Međunarodni odbor za spašavanje procjenjuje da je više od 300.000 afganistanskih civila povezano sa Sjedinjenim Državama od 2001. godine, ali samo manjina ispunjava uvjete za evakuaciju.

U jednom intervjuu, 39-godišnji Afganistanac, koji je radio kao tumač za američku vojsku i američku vladu, rekao je da jedan afganistansko-američki prijatelj koji ima zelenu kartu nije mogao probiti gomilu ljudi ispred vrata zračne luke i frustrirano se vratio kući. Afganistanac, koji je tražio da ga se zove Mike, to ime su mu dali njegovi američki vojni kolege, rekao je da jeprijatelj koji ima zelenu kartu odbijen na vratima zračne luke s britanskim vojnicima čak i nakon predočenja dokumenta.

Svjedoci na aerodromu opisali su nastavak scena kaosa i panike. Mike, bivši prevoditelj, rekao je da je pomagao talibanskim borcima da prenesu u hlad dvije Afganistanke koje su se onesvijestile na jutarnjim vrućinama.

“Žene i djeca vrištali su talibanima: ” Umrijet ćemo! “, rekao je Mike, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike