Nedostatak radne snage u građevinarstvu

Ilustracija

Građevinski sektor u našem BDP-u ima udio od gotovo 6% i ubraja se u one koji su najmanje osjetili koronakrizu. Zanimanje za gradnju raste. Najviše je novih objekata u stanogradnji i turizmu. Problem je kako pronaći radnike, ali i zadržati troškove građenja.

Na većini gradilišta u Hrvatskoj gotovo i nema domaćih radnika. 80 posto njih dolazi iz zemalja u okružju te iz Ukrajine, Nepala, Indije.

Investitori maksimalno iskorištavaju kvote za uvoz radne snage, no i dalje im, kažu, nedostaje ruka više. Problem je i što je dio uvozne radne snage nedovoljno kvalificiran.

– Kvaliteta koju dobivamo s tim radnicima nije na razini koju mi kao investitor trebamo. Moramo uložiti znatno više novaca da bi kroz kontorlu tih radova na kraju sagradili kvalitetan projekat, ističe Marin Štenglin, član Uprave Alfa stan grupe.

Domaći radnici najčešće rade na uređenom austrijskom, njemačkom i švicarskom tržištu, gdje su plaćeni trostruko više u odnosu na prosječnu plaću u građevini kod nas koja iznosi oko 4 500 kuna.

– Problem je taj što se dobar dio plaće ne prijavljuje pa su onda po statistici plaće malo iznad minimalca. Danas vam radnik ne želi raditi za minimalnu plaću, zato su i otišli iz Hrvatske, kaže Domagoj Ferdebar, Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Unatoč problemima, Hrvatska posljednje dvije godine ima kontinuirani investicijski ciklus kada je riječ o niskogradnji, ali i visokogradnji, pogotovo u turističkom sektoru i stanogradnji.

– Ulaganja nikada nisu ni prestala u segmentu stanogradnje. Očekujem da će se ona nastaviti tim tempom, a očekujem i znatna ulaganja u turistički sektor jer se predviđa znatno kvalitetnija sezona nego prošle godine, rekao Štenglin.

– Najviše stanogradnja, izgradnja novih stanova, potražnja je velika. Traženi su manji objekti, kuće sa bazenima u turističkom sektoru, objašnjava Josip Čilić, vlasnik građevinske tvrtke.

Većina u ovom sektoru u iduće dvije godine već ima dogovorene poslove. Mogući problem pri investiranju vide u nedostataku, ali i rastu cijena aluminija i čelika na svjetskom tržištu. To bi pak moglo znatno utjecati na poskupljenje radova, odnosno rast cijena nekretnina po četvornim metru, piše HRT.

Share This Article