16.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kad treba koja potvrda, kada je obavezan test i može li bez...

Kad treba koja potvrda, kada je obavezan test i može li bez toga? Sva pravila za prelazak preko granica na jednom mjestu

COVID potvrda i cijepljenje uvelike olakšavaju putovanje ili tranzit u inozemstvu. Na internetskoj stranici Re-open EU možete pronaći informacije o različitim epidemiološkim mjerama koje su na snazi, među ostalim o zahtjevima za karantenu i testiranje za putnike, digitalnom certifikatu EU-a.

Informacije se redovno ažuriraju i dostupne su na čak 24 jezika. Potrebno je unijeti zemlju polazišta i odredišta, a ako do cilja putujete i kroz druge države – također možete unijeti zemlje kojima ćete samo prolaziti na tom putovanju.

Ako trebate otići u Bosnu i Hercegovinu, najnovije podatke možete pronaći na stranicama granične policije.

Stranci mogu ući u BiH ako imaju negativan PCR ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati (za državljane Europe) ili od 72 sata (za državljane drugih zemalja). Zatim, potrebna je potvrda o cijepljenju, ali mora proći najmanje 14 dana od primitka jedne ili druge doze cjepiva. Treći dokument koji vam može pomoći u prelasku granice jest potvrda o preboljenju u periodu od 14 do 180 dana.

No, postoji iznimka za strance koji ne moraju predočiti negativan nalaz testa ili neku od potvrda, a popis možete pogledati na njihovim službenim stranicama.

Za ulazak u Srbiju također treba COVID potvrda, a ako ne posjedujete niti jedan od tih dokumenata – morat ćete u karantenu u trajanju od 10 dana. Ograničenja se ne odnose na sve, a točan popis možete pogledati ovdje.

Od 24. kolovoza vrijede nove mjere za ulazak u Crnu Goru. Ulazak se omogućuje crnogorskim državljanima i strancima ako posjeduju COVID potvrdu, a ako ne posjedujete niti jedan dokument tada morate u 14-dnevnu samoizolaciju koju možete prekinuti nakon šestog dana negativnim PCR testom.

S druge strane, u Crnu Goru državljani Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije mogu bezuvjetno ući u zemlju, navodi Institut za javno zdravlje.

Posljednje dostupne informacije za putovanje u Sjedinjene Američke Države zahtjevaju test koji nije stariji od 72 sata ili potvrdu o preboljenju COVID-a. Također, potrebno je provjeriti dodatne zahtjeve, ovisno u koji grad putujete. Informacije možete potražiti ovdje, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike