-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Blažić: Na hranu se u Hrvatskoj troši 30 posto budžeta, a u...

Blažić: Na hranu se u Hrvatskoj troši 30 posto budžeta, a u EU manje od 10

Zvjezdana Blažić, specijalistica za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, u emisiji Studio 4 je istaknula kako je prisutan porast cijena u svim sektorima te da su, prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga u 2021. u svibnju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za 2,8 posto.

– Cijene hrane nisu toliko rasle, iako svjedočimo da su veće nego prošle godine. Najviše rastu cijene osnovnih žitarica, uljarica i one su najviše vezane na rast cijena svjetskog tržišta. Tu je rast uvjetovan i klimatskim promjenama i povećanom potrošnjom na velikim tržištima kao što je Azija, rekla je i dodala kako su porasle i cijene energenata, tako da sve to utječe na rast cijena primarnih proizvoda.

Istaknula je kako rastu cijene voća i povrća, što je uvjetovano lošim klimatskim uvjetima.

Blažić govori kako trenutno brine to što ćemo imati ove godine smanjeni urod kukuruza. Padom proizvodnje kukuruza, održat će se visoka cijena pšenice i može se očekivati rast cijena ovih proizvoda.

– To je problem zato što je u Hrvatskoj udio potrošnje hrane u ukupnom obiteljskom proračunu je značajno veći od nekih zemalja EU, rekla je i dodala kako hrvatsko prosječno kućanstvo troši na hranu oko 30 posto svog budžeta, a u EU je to manje od 10 posto.

Istaknula je kako se svaki porast cijena hrane odražava na naš budžet.

Blažić naglašava kako je kupovna moć u Hrvatskoj još uvijek 45 posto niža od prosjeka EU.

Turisti troše na hranu i piće izvan smještaj troše i do 50 posto više od domicilnog stanovništva, govore istraživanja.

– Ove godine turisti troše znatno više nego prijašnjih godina. Nakon pandemije izgleda da su se odlučili počastiti. Postoje i razlozi za to, zato što rastu plaće, zaposlenost, štednja građana te sve to utječe na rast potrošnje, govori Blažić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike