22.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Nenad Bakić uvjeren da zna kad je počeo četvrti val korone u...

Nenad Bakić uvjeren da zna kad je počeo četvrti val korone u Hrvatskoj

Stope rasta postale su pozitivne već tada i u idućih su mjesec dana slučajevi porasli oko 130 posto. U jadransku je Hrvatsku došlo nekoliko puta više gostiju nego je stanovnika, što doprinosi rastu zaraze. Na skupinu od 20 do 29 godina sad otpada skoro trećina slučajeva. Evidentno je da se epidemija širi putem druženja na Jadranu…

Glavni razlog porasta novozaraženih jest taj da se varijanta delta, koja sada potpuno prevladava, širi brže od prethodne bete. Dva su mehanizma – veća zaraznost te varijante i djelomično zaobilaženje prethodne imunosti, čime ona otvara novi prostor za širenje. S obzirom na prethodne varijante i sezonalnost, bili smo već blizu privremenog praga kolektivnog imuniteta, ali sada se oslobađa taj novi prostor, čini se barem deset posto cijele populacije.

Upravo zato su i neke države i s velikim obuhvatom cijepljenja, kao što su Nizozemska, Island, Španjolska, Francuska, Malta i druge imale izboje i pet do deset puta veće nago što mi imamo sada. Zbog trajektorije epidemije mi bismo trebali imati situaciju sličniju Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, u kojima skoro da i nema rasta, ali upravo zbog velikog broja turista rastemo. Od početka ljeta u Hrvatsku je ušlo više od 12,5 milijuna stranaca – tri puta više nego imamo stanovnika – iako su neki samo u prolazu.

U jadransku Hrvatsku je došlo nekoliko puta više gostiju nego je stanovnika, što znatno doprinosi rastu. Cijepljenje je manje važno u tom smislu jer sada znamo da i cijepljeni raznose zarazu, što i vidimo na primjerima izrazito cijepljenih zemalja kao što su Izrael, Island, Malta i druge, gdje je epidemija dostigla najveće brojke dosad, kaže poduzetnik i matematičar Nenad Bakić, koji je suradnik u pokretanju mrežne stranice Pandemijski realizam, na kojoj objavljuje svoje procjene razvoja događaja u vezi sa širenjem koronavirusa.

Bakić ističe kako je u posljednje vrijeme najviše zaraženo mladih, što, dodaje, i ne čudi s obzirom na ljetno vrijeme i povećana druženja.

– Preko ljeta raste nehomogenost širenja, kad se epidemija ne širi jednako kroz cijelu populaciju, nego horizontalno kroz dobne skupine. Primjerice, na skupinu od 20 do 29 godina sada otpada skoro trećina svih slučajeva – tri puta više nego ih je u populaciji. Evidentno, epidemija se širi putem druženja i zabava na Jadranu. To se ne može spriječiti. Srećom, smrtnost za njih je skoro nula i praktički se i ne sjećamo kad je bio posljednji smrtni ishod u toj skupini, kaže Bakić.

Govoreći o trenutačnoj cijepljenosti u Hrvatskoj, ističe kako je najvažnije cijepljenje starijih, a osam zemalja u dobnoj skupini od 70 do 79 godina s najmanjim obuhvatom u EU-u jesu bivše socijalističke države. Očito postoje snažni kulturološki razlozi protiv kojih se teško boriti. Mi smo negdje u sredini te skupine, pa nam relativni rezultat nije loš. Moglo je biti i bolje, ali važan razlog je i neopravdano negativni imidž AstraZenecina cjepiva, protiv kojeg su govorili čak i neki utjecajni znanstvenici kada smo ga jedinog imali.

Sada se pokazuje da mu je efikasnost nekoliko mjeseci nakon druge doze ista kao Pfizerova. Iako i cijepljeni raznose zarazu, evidentno je da ono znatno smanjuje teže ishode i smrtnost. Kako je oko 85 posto svih smrti u osoba dobi preko 65 godina, važno je da nastavimo s cijepljenjem starijih ne toliko zbog širenja epidemije, nego zbog smanjenja hospitalizacija i smrti, smatra Bakić, koji također ističe kako je novi val počeo već 1. srpnja, a ne posljednjih dana kako se govori.

Ključno je gledati stope rasta, a ne apsolutne brojeve. Stope rasta su postale pozitivne već tada, i u idućih mjesec dana su slučajevi porasli oko 130 posto, iako se to nije jako vidjelo na ukupnom broju slučajeva, kaže. Nadalje, smatra da je Hrvatska u drugom i trećem valu, srećom, imala jedne od najblažih mjera u EU-u, po objektivnim pokazateljima kao što je oksfordski indeks strogosti mjera, a stroge mjere ne očekuje niti najesen.

– Nismo imali policijski sat, zabrane kretanja, zatvaranje svih dućana i tako dalje – te smo među najboljima u EU-u u prekidu školovanja djece. Vlada je tu zauzela ispravan stav jer se pokazalo da stroge mjere donose i puno kolateralnih žrtava na razne načine. Premijer Andrej Plenković je u posljednje vrijeme bio prilično jasan oko nastavka tog kursa, a kako sada znamo o »neprijatelju« puno više, i većina najosjetljivijih je zaštićena, ne očekujem neke stroge mjere. Bit će sigurno puno buke i zahtjeva stranih znanstvenika koji sada odmaraju kod nas, a ujesen će preko Zooma za nas zahtijevati najoštrije mjere, iako ih u njihovim zemljama nitko ništa ne pita, ali istrpjet ćemo to. Doduše, očekujem neke taktičke poteze koji bi trebali motivirati ljude da se cijepe. Ova situacija sjajno pokazuje kako je važno zadržati dio suverenosti jer su se mnoge velike europske zemlje pogubile u ovoj krizi, a mi smo zadržali svoj smjer, kaže Bakić.

Kao glavni razlog pesimističkih procjena za naredno razdoblje ističe kako, nažalost, stižu uvjerljivi podaci da efikasnost cjepiva slabi s vremenom, i to je glavni razlog. To se događa, primjerice u Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu. To stalno otvara novi prostor virusu – vidjeli ste i ovaj slučaj kako su se zarazili štićenici doma za starije koji su bili cijepljeni. Srećom, za većinu ostaje dobar dio zaštite, pa su puno manje vjerojatnosti teških ishoda, smatra Bakić. Dodaje kako osobe sa slabijim imunosnim odgovorom, kao primjerice stariji – jer cjepivo samo pobuđuje taj odgovor – imaju veće zamiranje utjecaja cjepiva, pa su neke napredne zemlje krenule s dodatnim poticanjem imunog odgovora trećom dozom. Nama bi trebao biti prioritet zahvatiti dvjema dozama što više starijih, zaključuje Bakić, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike