16.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sedam trikova uz koje ćete umak zgusnuti bez brašna

Sedam trikova uz koje ćete umak zgusnuti bez brašna

Ne, brašno uopće nije potrebno da bi se neki umak zgusnuo.

Ako želite brzo zgusnuti umak, uvijek možete pomiješati žlicu gustina u dvije žlice vode ili bijelog vina, izmiješati i polako dodajti umaku miješajući pjenjačom. Ipak, ako izbjegavate škrobno brašno, poslužit će i povrće, sjemenke i drugi dodaci.

Pire od povrća

Isplati se imati u zamrzivaču izmiksano povrće iz juhe poput kuhanog celera, mrkve i peršina jer također spašava umak ili previše rijetku juhu.

Usitnjeni krumpir

Gustoću pruža i usitnjeni krumpir, izmiksani kuhani grah ili slanutak iz limenke koje za takve slučajeve spremite u smočnicu kako bi bili nadohvat ruke.

Izmiksani grah

Izmiksano povrće ili grahorice možete zamrznuti u plastičnim čašama ili kalupima za led kako biste lako mogli odrediti količinu koja vam treba bez čekanja da se otopi.

Mekinje i pahuljice

Juhe, variva i umake zgusnite dodavanjem i bešamel umaka, krušnim mrvicama ili zobenim pahuljicama. Pahuljice možete i usitniti pa dodavati prema potrebi, ali i koristiti mekinje. Osim što će spasiti suviše rijedak umak, obogatit će ga i zdravim vlaknima.

Riža umjesto tjestenine

I prilog doprinosi gustoći umaka pa umjesto tjestenine možete odabrati rižu, ječam te proso koji prilikom kuhanja oslobađaju sluz te u kombinaciji s umakom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Chia sjemenke

Sjemenke prije dodavanja jelu ostavite desetak minuta u malo vode kako bi nabubrile. Želite li ubrzati postupak, iskoristite toplu ili vruću vodu.

Kuzu

U trgovinama zdrave hrane možete potražiti kuzu prah koji se dobiva od korijena japanske biljke iz porodice mahunarki. Bijeli škrob u Japanu se tradicionalno koristi za zgušnjvanje raznih jela. Voda u kojoj treba rastopiti kuzu prije dodavanja jelima obavezno mora biti hladna jer će se u suprotnom stvoriti grudice, piše Punkufer, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike