1.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava "Ima li naš život cijenu?" - pitaju se drniški vatrogasci nakon gašenja...

“Ima li naš život cijenu?” – pitaju se drniški vatrogasci nakon gašenja niza požara kod Krke

Ima li protupožarna zaštita cijenu i koliko ona iznosi? – pitanje je koje su na svojoj službenoj Facebook stranici postavili vatrogasci DVD-a Drniš, nakon što su proteklih dana gasili niz požara blizu Nacionalnog parka Krke, a čije je vodstvo, kako oni tvrde, ukinulo protupožarnu zaštitu.

Dodali su kako su zadnjih 15 godina provodili kontrole i protupožarnu zaštitu na području Nacionalnog parka, no da od ove godine to više ne rade. Razlog? Ušteda koju je Uprava NP Krka uvela zbog smanjenih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa:

“Zaposlenici parka izdaju sjajnu literaturu, zapošljavaju stručne i sposobne ljude, održavaju staze, brodovima prevoze posjetitelje… ali to je i ustanova koja je svrstana u II. kategoriju ugroženosti od požara na području koje je, ne u velikoj požarnoj opasnosti, nego je većim dijelom ljeta u ekstremnoj ili vrlo ekstremnoj opasnosti. Obveza im je i da imaju svoju vatrogasnu postrojbu, ali eto ništa od toga”, napisali su na svom Facebook profilu, pa dodali:

“Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, a i zašto bi nas i financirali kad se naša oprema i tehnika ne kvari, gorivo kad natočimo na benzinskoj ne plaćamo, samo se srdačno pozdravimo s djelatnicima benzinske, a i plaće su nam ministarske”, poručili su.

Pitaju se ima li njihov život cijenu?

Iz Nacionalnog parka Krka o svemu su se oglasili na svojim službenim stranicama.

“Svake godine s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Skradin, Dubravice, Sv. Juraj, Ervenik, Promina i Drniš potpisuju se ugovori o suradnji za protupožarnu sezonu. Ukupno im je isplaćeno 2.324.000 kuna u razdoblju od 2015. do 2020. Nakon zajedničkog sastanka održanog u lipnju ove godine sastavljeni su ugovori za novu protupožarnu sezonu. Sa svim predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava potpisani su ugovori o suradnji i isplati sredstava za 2021., osim sa DVD-om Drniš koji nije prihvatio ponuđene uvjete. Planirana sredstva još uvijek su na raspolaganju DVD-u Drniš”, napisali su i na kraju dodali:

“Važan dio zaštite od požara jest uređenje pješačkih staza, koje su većinom bile stari putovi kojima je lokalno stanovništvo nekad dolazilo do svojih posjeda i vode. Osim što time stvaramo dodanu vrijednost u sustavu posjećivanja Nacionalnog parka, čišćenjem staza zaraslih u šikaru i makiju pridonosimo i protupožarnoj zaštiti. U tom cilju pokrenut je i projekt obnove kamenjarskih pašnjaka kako bi se obnovila staništa (odnosno spriječila sukcesija) i smanjila opasnost od požara.

Pomoć vatrogasnih službi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u mjestima u okolici Parka od iznimne nam je važnosti. Svim vatrogascima zahvaljujemo na nesebičnom doprinosu a podršku Ustanove uvijek imaju u skladu s realnim mogućnostima”, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike