-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici

Postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici

Nakon što se na plaži u Klenovici razbolio veći broj kupača, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proveo je ispitivanje mora prema kojem je utvrđena koncentracija bakterije Escherichia coli. HRT-ova reporterka Elvira Dizdarević kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je postavljen znak zabrane za kupanje na plaži u Klenovici, no, ljudi su i dalje na plaži, a neki su čak i u moru.

Prvi i srednji dio plaže izvrsne je kakvoće vode, ali koncentracija bakterije Escherichia coli na plaži kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu.

Uzrok onečišćenja toga dijela plaže su vjerojatno septičke jame. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković rekao je kako su poduzeli prve korake i da su utvrdili kako je onečišćenje nastalo zbog jedne septičke jame koja se nalazi iznad plaže, te da će provjeriti i ostale koje se nalaze u kućama u prvom, odnosno drugom redu od mora.

U Hrvatskoj su stroge mjere za utvrđivanje onečišćenja mora, oko tristo kolonija u sto mililitara mora, a europska mjera je 500.

Simptomi od bakterije Escherichia coli su vrlo blagi – mučnina i povišena temperatura. No, sve ovisi je li na onečišćenoj plaži bile i druge patogene bakterije.

Uzorci će se uzimati svakoga dana, dok se ne pokaže da je more čisto, piše HRT.

Što se događa u Klenovici: Razboljela se cijela plaža! Djeca nam imaju proljev i povraćaju

Od čega su se razboljeli kupači u Klenovici? Reagirao je Zavod za javno zdravstvo

Najnovije

Još iz rubrike