4.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Izrael ukinuo restrikcije za dobrovoljno darivanje krvi homoseksualaca

Izrael ukinuo restrikcije za dobrovoljno darivanje krvi homoseksualaca

Izrael je ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca, a ministar zdravstva Nitzan Horowitz izjavio je da je dugogodišnje ograničenje bilo diskriminatorsko i ponižavajuće.

Od muškaraca koji su željeli dati krv dosad se tražilo da odgovore na pitanje jesu li imali seksualne odnose s osobama istog pola u proteklih godinu dana, jer u tom slučaju nisu mogli biti darivatelji.

Sada se potencijalni darivatelji pitaju jesu li imali visokorizične seksualne odnose s partnerom u protekla tri mjeseca i koriste se rodno neutralne formulacije.

Ministar Horowitz, deklarirani homoseksualac, objavio je da je Ministarstvo zdravstva “uklonilo ponižavajuća i nebitna pitanja” u upitnicima za darivatelje krvi i dodao da će odnos biti jednak prema svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

“Nema razlike između jedne i druge krvi. Diskriminacija homoseksualaca koji daju krv je okončana”, rekao je Horowitz.

Izraelske organizacije za zaštitu prava LGBT osoba pozdravile su ovaj potez, označivši ga važnim za jednakost u Izraelu.

Velika Britanija je ove godine ublažila ograničenja za dobrovoljno darivanje krvi homoseksualaca i biseksualaca, nakon što je sličnu odluku donio SAD zbog smanjenih zaliha krvi, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike