21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vrhovni sud RH dopustio ogledni postupak važan za sporove državnih službenika i...

Vrhovni sud RH dopustio ogledni postupak važan za sporove državnih službenika i države

Svojim rješenjem Gop-1/2021-2 od 11. kolovoza 2021. vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske dopustilo je prijedlog Općinskog suda u Slavonskom Brodu Stalne služba u Novoj Gradiški od 25. lipnja 2021. za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava, u istovrsnim sporovima državnih službenika protiv poslodavca Republike Hrvatske.

Pitanja glase:

(…) treba li izjednačiti osnovicu za obračun plaće u 2016. (u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017.) za državne službenike i namještenike s osnovicom javnih službenika s obzirom na odredbu čl. 6. Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama od 23. prosinca 2016. godine, te odredbu čl. 9. st. 2. Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od 23. prosinca 2016., te s obzirom na ranije sklopljene Kolektivne ugovore između Vlade Republike Hrvatske i Sindikata javnih službi, te Sindikata državnih službenika i namještenika, zakonske i podzakonske akte kojima se određuje/određivala ista osnovica za obračun plaće u javnim i državnim službama?

(…) treba li primijeniti osnovicu za obračun plaće u iznosu od 5.415,37 kn u odnosu na državne službenike, neovisno o činjenici što je između sindikata i RH sklopljen Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama od 23. prosinca 2016., te na temelju toga potpisane Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od 23. prosinca 2016.?

Iz dostavljenih obavijesti koje su prikupljene proizlazi da je pred prvostupanjskim sudovima u Republici Hrvatskoj pokrenuto preko 2000 predmeta u kojima odluka ovisi o tih pravnih pitanja.

Nakon donošenja rješenja, VSRH odmah je objavio svoje rješenje na e-oglasnoj ploči sudova. Prvostupanjski sudovi u svojim postupcima mogu odrediti njihove prekide, a stranke i umješači mogu u roku od 45 dana podnijeti svoja očitovanja o rješenju navedenih pitanja. VSRH Hrvatske dužan je odluku o pitanjima donijeti u roku od 90 dana, nakon čega su svi sudovi, u nastavljenim postupcima, vezani tim pravnim shvaćanjem. Na taj način, Vrhovni sud Republike Hrvatske donosi pravno shvaćanje unaprijed, te omogućuje prvostupanjskim sudovima da brže i lakše donesu svoje odluke. Time će se povećati pravna sigurnost, jer neće biti moguće da sudovi donesu različite odluke o postavljenim pravnom pitanju a strankama će se omogućiti pravo na suđenje u razumnom roku, uz manje troškove postupka, i u krajnjoj liniji, smanjiti opterećenost VSRH istovrsnim predmetima, zbog toga što više neće biti potrebe za ujednačavanjem različite sudske prakse sudova nižeg stupnja, piše u priopćenju glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Najnovije

Još iz rubrike