-1.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Trobonjača: Četvrti val vjerojatno neće biti intenziteta kao treći, bit će kraći

Trobonjača: Četvrti val vjerojatno neće biti intenziteta kao treći, bit će kraći

Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je da nas vjerojatno čeka dodatni porast novozaraženih s obzirom na turističku sezonu

“Praktički više od milijun gostiju je bilo u našoj zemlji, a dolaze iz zemalja gdje postoji epidemija s delta virusom. To se već vidi, primorske županije imaju porast zaraženih u odnosu na županije u unutrašnjosti. To će se nastaviti u rujnu, kada počne škola i vratimo se s godišnjeg odmora i više vremena boravimo u zatvorenim prostorijama, te će sve to dovesti do pojave četvrtog vala”, rekao je Trobonjača za RTL.

“Četvrti val vjerojatno neće biti onog intenziteta kakav je bio treći val, neće dosegnuti te brojke i kraće će trajati nego treći”, dodao je.

Trobonjača kaže da imamo određenu imunost, ali da ona ipak nije dostatna da bi se izbjegao četvrti val jer se veliki broj građana nije cijepio “te ulazimo u jesen s nedostatnom imunošću u populaciji”.

Smatra da će pritiska na bolnice sigurno biti, ali neće se ponoviti situacija koja je bila proljetos jer dio ljudi je ili cijepljen ili su preboljeli covid te imaju koncentraciju antitijela koja je dostatna da ne obole od težih bolesti.

Trobonjača kaže da je upitno hoće li cijepljenima biti potrebna i treća doza te da neke zemlje već predviđaju da će biti potrebna.

“Što se tiče naše zemlje, treću dozu bi trebalo primijeniti u ranjivim populacijama, koje su izložene najviše bolesti, koje su na određeni način imunokompromitirane i nisu razvile dostatnu imunost. Oni bi se trebali najprije cijepiti od 8 do 12 mjeseci, iako najbolje bi bilo da se cijepe vezano uz aktualni soj, a to je delta soj”, rekao je Trobonjača, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike