Barić: Migrantski val iz Afganistana opet će biti golem pritisak na EU

Screenshot: N1

Stručnjak za sigurnosnu politiku, Robert Barić, s Fakulteta političkih znanosti, gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o situaciji u afganistanu.

“Zapravo to je kulminacija cjelokupnog načina na koji je izvedena američka intervencija. Problem je u sljedećem, što je zapravo bio cilj te intervencije koja je počela 2001.? Mi smo došli s ciljem da porazimo Al Qaedu, Amerikance nije zanimala izgradnja države i nacije, oni se time ne žele baviti, to traje desetljećima i košta.

Upravo iz te činjenice proizlazi i ova slabost koja je dovela do raspada afganistanske vojske i policije u par dana. Afganistan je zadnjih 200 godina slaba država koja je nastala kao tampon zona. Afganistan nikad nije razvio snažnu državu, ali uvijek je postojao neki balans koji se zasnivao, među ostalim, na pružanju vojne i političke pomoći, to je radila Britanija, onda su došli Amerikanci”, objasnio je na početku.

“Afganistanske postrojbe brojne su na papiru”

Dodao je i kako su u Americi još prije 12-ak godina upozoravali da stvari u Afganistanu nisu baš onakve kako ih Pentagon i State Department zamišljaju.

“Možete vidjeti izvještaj iz 2008. godine koji pita što je s afganistanskom vojskom i policijom. Na papiru su afganistanske snage impresivne, a u stvarnosti je to bio tigar od papira. Amerikanci su se bavili organizacijom vojnih snaga i policije, a ne izgradnjom države. Bez obzira na brojčanu veličinu, vojska je imala nekoliko problema. Prvi je da nisu imali koheziju postrojbi.

Svake godine je iz afganistanske kopnene vojske odlazilo 20 do 30 posto sastava, kada imate takvu situaciju, loše vodstvo, zapovjednike koji se ne brinu o svojim postrojbama, koji su imali lažne platne liste, koji su krali i prodavali gorivo, a čak su krali i hranu… Kada nema kohezije, ako nemate stalno zanavljanje ljudstva i održavanje standarda vi niste napravili ništa”, veli.

“Drugi razlog, Biden je rekao Amerikanci moraju proizvesti vodstvo, ali osim par izuzetaka nema vodstva. To je zbog američkog pristupa razvoja vodstva. Oni smatraju da je to borbena sposobnost koja se razvija kultiviranjem časnika koji će to prenositi, no to je krivo. Ulaganje u vojne institucije je uvijek dolazilo na kraj. Nema vodstva osim u par elitnih postrojbi, ali one su bile izložene tolikom pritisku da su se vrlo brzo iscrpljivale.

Sada dolazimo do duhova vojnika i policajaca, kada imate takvu situaciju, imate lažiranje platnih lista da političari i korumpirani zapovjednici stave novac u svoj džep. 2016 je afganistanska vojska i policija imala 350.000 pripadnika, Amerikanci su objavili da je otprilike 200.000 nepostojeće. Tri godine kasnije provela se provjera platnih lista afganistanske vojske, prvo su otkrili da 42.000 vojnika ne postoji, onda su revidirali i rekli da ne postoji 58.000 vojnika. Kada to uzmete, gdje je kohezija postrojbi? Za koga se mi borimo?”, kaže.

Za vodeće ljude u Afganistanu kaže kako su na prvo mjesto stavili interes svoje obitelji, zatim svog plemena, a tek na kraju Afganistan.

“Talibani uče na svojim greškama”

Objasnio je i kako su Talibani funkcionirali kroz godine:

“Sada moramo prijeći malo na tu talibansku strategiju. Talibani su vodili klasično asimetrično pobunjeničko ratovanje. Oni uče na svojim pogreškama. Kada su Amerikanci 2002. praktički uništili Talibane, oni su se do 2007. oporavili. Onda do 2010. godine opet vidite velike napade koji su ih ponovno skoro uništili jer vatrena potpora koju su Amerikanci mogli dobiti bila je zastrašujuća.

Talibani nisu monolitna organizacija, oni su se reorganizirali, dakle manje skupine koje se koncentriraju kada treba napasti i onda se ponovno disperziraju. Talibani su shvatili da psihološko ratovanje uništava protivnika. Kada se govori o talibanima oni su luđi džihadisti, ali u Afganistanu džihad ima drugo značenje, to je obrana naših društvenih vrijednosti od napadača i talibani su to fantastično iskoristili, u afganistanske zajednice to je ušlo i shvatili da je njihova dužnost i čast obraniti Afganistan.

Napravili su propagandnu kampanju, koristili su mobilne telefone, 70% Afganistanaca ima mobilne telefone, koristili su to, slali su, mogli ste slušati svađe između afganistanskih i talibanskih postrojbi. To je još jedna tradicija u Afganistanu, to je tradicija časne predaje, što su Amerikanci podcijenili. Nakon prvih borbi ili prije njih, suprotnoj strani se nudi predaja uz sljedeće uvjete, pridruži se nama i bit ćeš pošteđen, ako nećeš možeš se sa svojim osobnim naoružanjem vratiti svojoj obiteljskoj ili plemenskoj zajednici”.

“Opet će biti golem pritisak na EU”

Rekao je i kako afganistanska vojska nije poražena vojska nego je “doslovno implodirala”. Dodaje i kako je točno da sada po Afganistanu hodaju ljudi s osobnim naoružanjem i vraćaju se u obiteljske zajednice.

“Talibani su zadnje tri godine odustali od napada s bombašima samoubojicama, krenuli su uništavati legitimnosti afganistanske vlade za upravljanje zemljom. Sada imate targetirane napade na vođe, na odabrane pripadnike oružanih snaga, a posebno pilote jer su zračne snage držale opskrbu. Napokon tuje i odluka o brzom povlačenju, koja je šokirala sve”.

“Ovo je strahovit udarac američkom utjecaju. Neće se transatlantski odnosi raspasti, ali će doprinijeti još većem skepticizmu saveznika. Što će biti kada krenu migrantski valovi? Erdogan je već rekao da će surađivati s Talibanima, EU nema jasnu politiku o izbjeglicama i to će opet biti golem pritisak na EU”, zaključio je.

Share This Article