10.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Smije li neki dužnosnik od prijatelja primiti dar u vidu ljetovanja?

Smije li neki dužnosnik od prijatelja primiti dar u vidu ljetovanja?

Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostujući u programu N1 komentirao je može li neki dužnosnik prihvatiti poklon u vidu ljetovanja na skupocjenoj jahti ili je to u sukobu interesa.

“Povjerenstvo tek nakon provedenog postupka može utvrditi je li neki dužnosnik došao u situaciju povrede Zakona o sukobu interesa. Do tada Povjerenstvo ne može zauzimati stavove”, rekao je Ivanjek na pitanje za komentar ljetovanja ministra financija, Zdravka Marića, koji je nakon prozivki saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto, rekao da jahta na kojoj je ljetovao nije u njegovu vlasništvu, niti ju je on unajmio, nego da se odazvao pozivu prijatelja za ljetovanje.

“S obzirom da je prioritetna zadaća Povjerenstva da ukazuje na koji način dužnosnici trebaju postupati da se ne nađu u sukobu interesa, načelno prema odredbama zakona nije zabranjeno da dužnosnici od prijatelja primaju poklone. Zakon definira da to spada u uobičajene odnose. Naravno da bliski osobni odnosi kasnije mogu utjecati i na rad dužnosnika, kad bi se našli u situaciji da odlučuju o tim osobama”, rekao je Ivanjek.

“Povjerenstvu je izrazito teško s mehanizmima s kojima raspolaže utvrđivati prijateljske odnose. Kad dužnosnik sam neki odnos s pojedinom osobom deklarira kao prijateljski odnos, Povjerenstvo se poziva na tu izjavu dužnosnika i utvrđuje odnos”, rekao je Ivanjek.

“Sam prijateljski odnos kao takav, koji je nastao prije nekoliko godina ili prije koji mjesec, zakon ne spori taj dio odnosa i primanje darova. Ono što može biti sporno je da osoba koja je istovremeno prijatelj dužnosniku stupa i u neke poslovne odnose i onda se postavlja pitanje bi li usluga dana dužnosniku od strane prijatelja – bi li se moglo raditi o nekoj prikrivenoj naknadi ili nagradi u vidu dara”, rekao je Ivanjek.

Dodao je da bi bilo dobro da svaki dužnosnik u toj situaciji javnosti da sve informacije temeljem kojih bi se moglo utvrditi je li on kao čelnik nekog tijela sudjelovao u dodjeli nekih sredstava ili sklapanju poslovnog odnosa s osobom koja je njegov prijatelj.

“U situaciji kad postoje poslovni odnosi, to prijateljstvo ne može biti opravdanje za primanje dara. Da postoje elementi utjecaja on mora biti dokazan, a ako ne postoje poslovni odnosi, onda nema potrebe za dokazivanjem odnosa”, rekao je Ivanjek.

Marić odgovorio na prozivke: Jahta nije moja

Vidović Krišto: Na čijoj luksuznoj jahti ljetuje ministar Zdravko Marić?

Najnovije

Još iz rubrike