Inflacija ubrzala: Rast cijena u srpnju ove godine najveći od travnja 2013.

Inflacija je u Hrvatskoj u srpnju ubrzala, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima su potrošačke cijene u prošlom mjesecu u odnosu na srpanj prošle godine rasle za 2,8 posto. Da rast potrošačkih cijena ubrzava, sugerira mjesečno povećanje u odnosu na lipanj od 0,2 posto. Tako je rast potrošačkih cijena u srpnju ove godine najveći od travnja 2013. godine, odnosno u posljednjih osam godina. Kumulativno, u razdoblju od siječnja do srpnja, cijene su u odnosu na isto razdoblje 2020. godine veće za 1,3 posto, piše Novi list.

Na godišnjoj razini na rast proizvođačkih cijena najviše je utjecao rast cijena prijevoza za oko 9,3 posto, a u toj kategoriji posebno se ističe rast cijena goriva i maziva za osobni prijevoz od 18,6 posto, što je posljedica rasta cijena nafte. Za 5,7 posto skuplja su alkoholna pića i duhan, zatim slijede restorani i hoteli gdje su cijene rasle 3,95 posto te proizvodi iz skupine hrane i bezalkoholnih pića koje su u odnosu na srpanj prošle godine, prema podacima DZS-a, veće za 1,9 posto.

U srpnju su u odnosu na prethodni mjesec najviše porasle cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za tri posto, prijevoz je skuplji za 1,4 posto, a u skupini hrana i bezalkoholna pića potrošačke cijene porasle su jedan posto i zapravo su, s obzirom na svoj udio u potrošnji, dale najveći doprinos mjesečnom rastu inflacije.

S druge strane dojam je građana da su cijene hrane rasle po većim stopama od onih koje prikazuje statistika, a nedavno je za naš list ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kazao da bi se možda trebalo razmisliti o tome što ulazi u košaricu izračuna pojedinih cijena, primjerice stanovanja i hrane te o metodologiji po kojoj se ti podaci prikupljaju.

Naveo je primjer Njemačke gdje je stopa inflacije znatno veća nego u Hrvatskoj, iako ta zemlja ima puno razvijeniju tržišnu konkurenciju. Povećanje potrošačkih cijena tako slijedi rast proizvođačkih cijena u industriji, a te su cijene u srpnju rasle čak za 7,9 posto u odnosu na srpanj prethodne godine. Bio je to najveći rast proizvođačkih cijena u posljednjih deset godina, odnosno od travnja 2011. godine. U Hrvatskoj proizvođačke cijene rastu od veljače ove godine i otad njihov rast stalno ubrzava. Od svibnja je stopa rasta proizvođačkih cijena u industriji iznad sedam posto.

Uz napomenu da se u uvjetima ponovnog otvaranja gospodarstva, rastuće domaće i inozemne potražnje te rasta cijena na svjetskim robnim tržištima nastavlja, a u srpnju i ubrzava, pritisak na rast potrošačkih cijena, analitičari Raiffeisen banke očekuju zadržavanje godišnje stope inflacije na oko 2 posto u sljedećim mjesecima. To prema njihovim procjenama implicira prosječni rast potrošačkih cijena od 1,8 posto u 2021. u usporedbi s 2020.

– Rast cijena oko 2 posto smatra se umjerenim rastom cijena, a on je uslijedio nakon dugogodišnjeg razdoblja potisnute inflacije (2015. – 2020. – prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je svega 0,3%). Kako su uzroci inflacije, barem prema sadašnjim očekivanjima privremenog karaktera, očekujemo da će u 2022. godini dinamika rasta cijena blago usporiti te se zadržati oko ili blago iznad 1,5 posto. Bit će to posljedica rasta gospodarstva, jačanja domaće i inozemne potražnje te konvergencije pojedinih cijena prema europskom prosjeku, napominju iz RBA-a, piše Novi list.

Share This Article