0.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Odluke o novom šefu Vrhovnog suda neće biti do prve polovice rujna?

Odluke o novom šefu Vrhovnog suda neće biti do prve polovice rujna?

Jesu li predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković barem na tragu dogovora oko izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda ne da se u potpunosti naslutiti. Uglavnom, nije se digla bura kod novog kandidata kao što se digla oko Zlate Đurđević koja je bila predsjednikov prvi izbor. Možda i to dovoljno govori.

Jesu li u Kninu zavađeni predsjendici časkali i o novom čovjeku za čelnu poziciju na Vrhovnom sudu, nikada nisu otkrili.

Procedura još traje, a trenunto se čekaju mišljenja o kandidatima, Saborskog odbora i Opće sjednice Vrhovnog suda.

“Sedam ili 10 dana neće nikoga ubiti, a sada forsirati to, to nema smisla da ja silim sjednicu pa da se dogodi da nemamo kvorum. Ne bi imalo smisla, osim populizma jer kvorum osiguravaju vladajući”, rekao je Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe.

HDZ traži da se prije Odbora o kandidatima izjasni 35 sudaca Opće sjednice Vrhovnog suda.

“Prvo treba čuti stav Opće sjednice, tek nakon toga prema Odboru za pravosuđe, budući da su godišnji odmori, nismo radili nikakve konzultacije ni u stranci ni u većini”, rekao je u nedjelju Plenković.

Premijer, dakle, inzistira na mišljenjima, iako su ona u potpunosti neobvezujuća.

Budući da HDZ Radovana Dobronića još nije odbacio, neki smatraju da su nakon mjeseci uvreda baš na temu, Plenković i Milanović našli zajendički jezik.

Drugi pak u premijerovim izjavama vide kupovanje vremena da s odgodom odbaci predsjednikov prijedlog.

Vrhovni sud ranije nije podržao baš niti jednog kanidata, kod njih prevladava stav da bi na čelo trebao doći netko od sudaca tog suda.

S Vrhovnog suda sada poručuju da su u tijeku godišnji odmori i da će raspravu o kandidatu za prvu osobu VS-a teško biti organizirati prije 1. rujna.

Od kandidata, sudac Vrhovnog suda je samo Marin Mrčela, inače trenutni vršitelj družnosti predsjendika VS-a.

Đuri Sessi mandat je istekao sredinom srpnja, a ovo je treći pokušaj da se nađe njegova zamjena.

Problem je u oba brda, a predsjendikova je greška to što je opet javno rekao koga će predložiti, smatra bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Očito neki nisu naučili ništa iz svojih prethodnih pogrešaka. Kako bi se smanjio utjecaj politike pa time i percepcija građana da je politika ta koja upravlja pravosuđem, htjelo se omogućiti predsjedniku države da obrazloži svoje razloge zašto je kandidatura bila valjana. Predsjednik države je ponovno posegnuo za nekom svojom, po meni, lošom praksom, kako bi pokazao da ima neku ustavnu ovlast”, rekla je Dalija Orešković.

Iako ga predlaže predsjednik, šefa Vrhovnog suda mora potvrditi 76 zastupnika.

Zlata Đurđević nije imala nikakve šanse jer su protiv nje bili i neki oporbeni klubovi poput Mosta.

No Dobronića će Most podržati, potvrdio je to njihog Nikola Grmoja.

Možemo i SDP koji su podržali prošlu predsjednikovu kandidatkinju, o sucu Dobroniću tek će odlučiti.

Na kraju, važna je samo podrška vladajuće većine. Iako mišljenje ni Odbora ni vrhovnog suda nije obvezujuće, premijer inzistira čuti što oni kažu.

Ne bude li podrške ni ni ovoga puta, druge nema – javni će se poziv morati ponoviti još jednom. Po četvrti put, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike