16.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Za prvi red do mora 3500 eura po kvadratu

Za prvi red do mora 3500 eura po kvadratu

Cijene rastu na tržištu nekretnina, pa i u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se za četvorni metar apartmana u novogradnji traži i do 3 i pol tisuće eura. No u mjestima u kojima “niču” objekti s apartmanima, građani upozoravaju – infrastruktura ne prati povećanje broja stanovnika.

Terasa, pogled na morsko plavetnilo, blizina plaže. Takav objekt u Vodicama – nudi sve što kupci žele.

– Ta zgrada je u visokom roch-bau prodana u roku od 7 dana i to za otprilike 2500 eura po metru kvadratnom, navodi Iva Milutin, agentica za promet nekretninama

– Lokacija, lokacija i opet lokacija – nosi tu cijenu, uvjerena je Divna Bulat, predsjednica županijskog Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

A prvi red do mora – “nosi” i do 3500 eura za četvorni metar.

Cijene rastu jer rastu i troškovi gradnje, a nakon lanjskog zastoja i potražnja se vinula u nebo.

– Broj kupaca se povećao za 30% dok je prodaja čak narasla za 100% u odnosu na prošlu godinu, rekao je vlasnik agencije za promet nekretninama Philipp Drescher.

– Ne znam jesmo li imali i jedan dan da nismo imali obilazak. To su po 3-4 obilaska dnevno, sve su manje više stranci, rekla je agentica Milutin.

Prema burzi nekretnina (izvor: www.burza-nekretnina.com) u dosad rekordnoj 2019. zabilježeno je više od 7000 transakcija u kojima su kupci bili stranci.

A ovogodišnja statistika zasad pokazuje uzlaznu putanju.

– Omjer potražnje i ponude je sad u srazmjeru da je veća potražnja za takvim stvarima nego što je sama ponuda novogradnje, jer naravno dugo se čekaju građevinske dozvole – to je rak rana naše županije, smatra Bulat.

Druga “rak-rana” je infrastruktura. Nekoć pitoreskna mjesta, poput Grebaštice kod Šibenika, danas su “načičkana” zgradama s apartmanima, bez dovoljno parkirnih mjesta ili kanalizacije.

– Imajući u vidu da je naša vala uska, relativno i plitka, ako se to ne rješi u što skorije vrijeme imat ćemo velike, velike probleme. U pitanju je naša budućnost, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Branko Peran.

Na koju zasad ne mogu utjecati.

– Možda kroz zborove mještana, ali da se i nas nešto pita jer, ponavljam, ovo se može nastaviti pa je pitanje gdje će to završiti, naglasio je Peran.

Izgradnja sustava odvodnje tek je u planu, no pritisak ulagača i kupaca jača. Pa je izazov za budućnost: pomiriti suprotstavljene interese. I zadržati bar dio Jadrana kao iz turističkog slogana – kakav je nekad bio, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike