10.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Ovo je čovjek koji je stavio glavu u uključeni akcelerator čestica! Za...

Ovo je čovjek koji je stavio glavu u uključeni akcelerator čestica! Za divno čudo je preživio, ali posljedice su bile ozbiljne

Akcelerator čestica uređaj je u kojem se električki nabijene čestice ubrzavaju do nevjerojatnih brzina, u generalnom smislu kako bi se ‘sudarile’ s drugim česticama. Važno je spomenuti odmah na početku da se općenito savjetuje da držite glavu podalje od takvih aparata dok se takav proces odvija. Ipak, jedan znanstvenik naučio je to težim putem, piše IFL Science.

13. srpnja 1978. godine, ruski fizičar Anatoli Bugorski radio je na svom poslu na U-70 sinkrotronu izgrađenom 1967. godine u Institutu za visoku energetsku fiziku u Protvinu, najvećem akceleratoru čestica u tadašnjem Sovjetskom savezu.

36-godišnjak je pregledavao opremu koja je prestala raditi u trenutku kad je došlo do nesreće. Nekoliko sigurnosnih mehanizama također je podbacilo. Kada se nagnuo da bolje pogleda opremu, kroz glavu mu je proletjela protonska zraka, brzinom gotovo jednakoj brzini svjetlosti.

U početku nije osjećao bol. Znao je što se dogodilo jer je ”primijetio svjetlost jaču od tisuću Sunca”.

Nikome nije ništa rekao, samo je nastavio s radnim danom. Upijanje pet greja radijacije inače bi imalo smrtonosan ishod.

Iako to nije znao u tom trenutku Bugorski je upio negdje između dvije i tri tisuće greja.

Tijekom noći, lice mu je nateklo do neprepoznatljivosti. Odvezen je u Moskvu u bolnicu, isključivo kako bi liječnici mogli promatrati posljedice izloženosti tolikoj radijaciji jer šanse za preživljavanje bile su gotovo nepostojeće.

Sljedećeg dana, oko rane mu se počela guliti koža. Za divno čudo, Bugorski ipak nije preminuo.

Tijekom godina, lijeva strana njegovog lica ostala je paralizirana te je izgubio sluh. Još čudnije, s godinama, desna strana glave mu je starila, dok je lijeva strana ostala nepromijenjena.

Tijekom narednih desetljeća doživio je napadaje, ali ostao je funkcionalan, nastavio svoj rad u struci te dovršio doktorat.

Uzevši u obzir notornu tajnovitost Sovjetskog saveza, o svojoj nesreći nikome nije smio ništa reći.

No, preživio je Bugorski i pad SSSR-a. Zapravo, čovjek koji je stavio glavu u akcelerator čestica živ je i dan danas, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike