30.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Prometni stručnjak o sve češćim prometnim nesrećama: Općenito je u društvu stanje...

Prometni stručnjak o sve češćim prometnim nesrećama: Općenito je u društvu stanje neke psihološke krize

Ni u puna 24 sata, jedna osoba je poginula, a troje je ozlijeđeno u Vodicama. U Koprivnici je mlada vozačica podlegla teškim ozljedama, a u bolnici preživjeli mladić još se bori za život. Na Mljetu je jedan muškarac sletio automobilom u more i poginuo, a 13-godišnji dječak teško se ozlijedio jureći na neregistriranom mopedu, podsjetila je reporterka Maja Tanasovski za Dnevnik Nove TV.

”Kod takve situacije je bitno podizanje svijesti, bitna je edukacija, da i on i kod kuće kod roditelja i u školi shvati koliko je to opasno. Ako danas počinjemo temeljitije educirati djecu u osnovnim školama, za deset ćemo godina na cestama imati sigurnije i savjesnije vozače”, ističe Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

U posljednjih sedam mjeseci ove godine prometnih nesreća bilo je više od 2600 nego u istom razdoblju lani, a poginulih 13 više.

Poginulih je ove godine 165, a prošle 152. Ozlijeđenih je 6434 ove godine, a prošle ta brojka je iznosila 5664.

”Nekako je općenito u društvu stanje ja bih rekao neke psihološke krize”, smatra Šoštarić. Također ljudi su se previše naviknuli na virtualno – rad od kuće, online nastava. Sve to utječe na sigurnost u prometu.

“Nakon takvog virtualnog događaja, sjednu u auto koji je u stvarnom svijetu, koje je u stvarnoj interakciji sa ostalim sudionicima u prometu, a tu se greške više ne mogu praštati kao u virtualnom svijetu”, kazao je Šoštarić.

Zato još jednom valja ponoviti, vozite s oprezom, čuvajte sebe i druge, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike