0.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vruće vam je i hladite se klimom? Provjerite koristite li ju pravilno...

Vruće vam je i hladite se klimom? Provjerite koristite li ju pravilno – to je važno za zdravlje i za novčanik

Klima-uređaj potrebno je postaviti tako da željena temperatura u prostoriji ne bude za više od sedam stupnjeva niža od vanjske. Pritom treba prilagoditi njegovu jačinu te zrak usmjeriti tako da ne puše izravno u nas. U suprotnom može uzrokovati zdravstvene probleme, posebno kod djece, starijih i kroničnih bolesnika.

“Akutni simptomi su iritacije sluznice očiju, nosa i iritacija kože”, rekla je dr.sc. Matijana Jergović, uža specijalistica zdravstvene ekologije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Za zdravlje nas, ali i naših klima-uređaja, važni su i redovni servisi i to od strane ovlaštenih servisera. Optimalan način rada klime je da bude podešena na višu temperaturu, da ju ne palimo i gasimo učestalo te da nam prozori budu zatvoreni.

Tihomir Vincek iz tvrtke za ugradnju i servis klima-uređaja kaže: “Bitno je da klima izvuče vlagu iz prostorije i već je ugodno. Postaviti je na 18 stupnjeva nema smisla, ona vrti, troši struju i novčeke.”

“Za svaki stupanj za koji povećamo temperaturu zraka u prostoru neka istraživanja pokazuju da se štedi tri do pet posto energije, a time i tri do pet posto troškova”, rekao je Luka Majić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Na temperaturu u zatvorenim prostorima utječe i prostorno planiranje. U našim je stanovima ugodnije što je naš okoliš zeleniji.

“Promovira se gradnja mikroklimatski optimalnih zona s dostupnom vodom i biljnim vrstama niskog alergenog potencijala i optimalnom provjetrenošću”, dodaje Jergović.

Majić ističe: “Time se smanjuje efekt tzv. urbanih toplinskih otoka, a na razini kuće ili stana možemo korištenjem bilo sjene stabala ili streha prema jugu smanjiti količinu sunca koje ulazi u prostor i tako smanjiti potrebu za hlađenjem prije nego što uopće moramo paliti klimu”, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike