U nenajavljenoj akciji kontrole pomorskog prometa uhvaćeni brojni prekršitelji. Turisti spremili raznolika opravdanja

Screenshot

Zbog učestalih nesreća i smrti na moru, u četvrtak je održana velika nenajavljena akcija kontrole pomorskog prometa u osam lučkih kapetanija. Poseban fokus bio je na vozačima, ali i iznajmljivačima jet-skija.

Prva ispisana kazna pulske lučke kapetanije u četvrtak bila je ona najčešća – glisiranje preblizu obale. Vozač je pogrešku priznao, no imao je spremno i opravdanje. ”Gotovo smo ostali bez benzina. Tražili smo benzinsku jer ih nema. Ova koja je bila u Pomeru, zatvorena je”, pravdao se Talijan Roberto. No novčanik je morao otvoriti jer će kazna za prekršitelja biti minimalnih tri tisuće kuna.

Spremno opravdanje imao je i vozač jet-skija. ”Teško mi je ocijeniti jesam li na 200 ili 300 metara, to je moj problem. To je, da tako kažem, lako pogriješiti”, rekao je Nijemac Alfie.

No zaboravio je staviti i zaštitnu kacigu. I za to je minimalna kazna dvije tisuće kuna, izvijestila je reporterka Lina Dollar. ”Trenutno smo u špici sezone, jako je veliki broj plovila na moru, i prisutnost kapetanije i ostalih službi je jako bitna”, istaknuo je Ivica Lazarić, inspektor pulske lučke kapetanije za Dnevnik Nove TV.

Pa su akciju odradili i s kopna. Kontrolirala su se koncesijska odobrenja vezana uz najam jet-skija, njegovo korištenje, uz provjeru tehničke ispravnosti i opreme, kao i kontrola dozvole za upravljanje brodicom.

Bilo je kažnjavanja na obali, a ovakve će se nenajavljene kontrole, iz kapetanije poručuju – pojačati. ”Nošenje kacige, vjerojatno će u narednom periodu biti još više kontrole i još više obveza s obzirom da se radi o sigurnosti ljudskih života. To prije svega”, napomenuo je Zdenko Mihaljević, inspektor pulske lučke kapetanije.

U današnjoj akciji – osam lučkih kapetanija odradilo je čak 279 kontrola, naplaćeno je 145 kazni, od kojih je najveći broj naplatila zadarska lučka kapetanija. Njih 31. Gotovo 308 tisuća kuna naplaćeno je na licu mjesta. Ovdje nisu uračunate kazne koncesionarima koje idu prekršajnim postupkom, piše Dnevnik.hr

Share This Article