16.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tomašević o odvozu glomaznog otpada: Traže se neka sustavnija rješenja

Tomašević o odvozu glomaznog otpada: Traže se neka sustavnija rješenja

Iako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak na konferenciji za novinare rekao da se, koliko on zna, odvoz glomaznog otpada odvija redovito, Zagrebačka Čistoća potvrdila je u srijedu zastoje u odvozu glomaznog otpada i zamolila građane za strpljenje te poručila da će ukloniti privremene poteškoće u najkraćem mogućem roku.

Čistoća je potvrdila da su zbog “reorganizacije mogući privremeni i kratkotrajni zastoji pri zbrinjavanju određenih vrsta glomaznog otpada”.

Međutim, prošli je tjedan istekao ugovor koji je grad imao s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza kojega se povezivalo s pokojnim Milanom Bandićem.

Taj je dvogodišnji ugovor Zagrebačkog Holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke Ce-za-r i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja vrijedan 99 milijuna kuna. Novi natječaj je u tijeku, a na natječaj se javila i Pripuzova tvrtka.

Inače, konferencija za novinare gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića organizirana je povodom Međunarodnog dana mladih. Tomašević će potpisati Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić kazala je da lokalne sredine moraju biti osjetljive na rad s mladima.

Joško Klisović je odbio odgovarati na pitanja o problemu s odvozom glomaznog otpada, rekavši da želi da fokus ostane na mladima.

Gradonačelnik Tomašević je kazao da je i sam počeo kao mladi aktivist: “Uvijek me smetalo što se o mladima govorilo kao socijalnom problemu, a ne potencijalu društva. Problemi mladih u Zagrebu su povezani sa stanovanjem, cijenama stanovanja, kreditnom nesposobnošću”, kazao je najavivši da Zagreb mora mijenjati stambenu politiku.

Vezano za problem odvoza glomaznog otpada, Tomislav Tomašević je rekao da bi o tome htio reći više sutra.

Dodao je i da ne želi da Dan mladih padne u drugi plan, međutim, ipak je odgovarao na gorući problem koji muči Zagrepčane. Podsjetio je da je Čistoća već izdala priopćenje da je problem s dijelom otpada poput tapeciranog namještaja, madraca i tepiha. “Traže se neka sustavnija rješenja”, rekao je, najavivši konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o rješenjima na kojima rade.

“Postoje određeni problemi i postoje određena rješenja”, kazao je. Na pitanje je li Grad spreman obnoviti ugovore s Pripuzovom tvrtkom, Tomašević je rekao da nema obnavljanja ili neobjavljanja ugovora, već da postoje javni natječaji. “Raspisana je nabava za biootpad, svatko se može javiti, nema direktnih pogodbi, nego javni natječaj”, rekao je i dodao da će potpisati ugovor s najboljim ponuđačem.

Kazao je i da treba razgovarati o tome da Zagreb treba vlastitu kompostanu. “To smo naslijedili i time se mislimo baviti”, rekao je i dodao da je jedna od opcija Novska, a druga da to bude negdje bliže, ali je najavio sustavno rješenje.

Što se tiče građevinskog otpada kazao je da se čekaju dozvole za lokaciju na Žitnjaku. “Građevinskog otpada će biti sve više kako bude krenula obnova”, kazao je.

Odvoz otpada je zadatak Čistoće, no obrada tog otpada je zadatak privatnih firmi s kojima istječu ugovori, kazao je Tomašević.

Na izravno pitanje kada će se nastaviti odvoz glomaznog otpada rekao je da će sve reći sutra.

“Ne može se riješiti problem preko noći. Očito je da je problem zbrinjavanja otpada u Zagrebu dugo vremena, desetljećima zanemarivan. Imamo odlagalište na koji ide velik dio otpada i s obzirom da nismo razvijali vlastite kapacitete za obradu otpada, imamo privatna poduzeća s kojima radimo i tu imamo pvoećane troškove koji opterećuju Holding i Grad. To želimo rješavati, imati ekonomičan i ekološki održiv sustav gospodarenja otpadom i da kvaliteta usluge bude što bolja za građane. Za to ćemo trebati vrijeme, jer se to desetljećima nije rješavalo”, kazao je, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike