18.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ovo je nezapamćeno: Šačica praznih soba u Splitu nudi se za 10.000...

Ovo je nezapamćeno: Šačica praznih soba u Splitu nudi se za 10.000 kn po noćenju! Turistička menadžerica: Gosti su spremni platiti više, ali nemaju što

Danima se priča o punim kapacitetima u Splitu i dostizanju turističkih brojki iz 2019. godine. Grad su ispunili furešti, strani jezici čuju se na svakom kantunu, a postalo je gotovo nemoguće pronaći mjesto u kafićima i restoranima u samom centru grada. Ponuda smještaja može se nabrojati na prste jedne ruke, ako i tolilko.

– Hoteli i apartmani su puni. Nikad nije bilo više upita za smještaj, čak ni 2019. godine – kaže Nataša Ljubičić, vlasnica tvrtke za konzultiranje u turizmu ‘Top season’ kojoj se klijenti obraćaju upravo zbog savjetovanja i pomoći oko registracije i promocije smještajnih jedinica.

Slično govori i recepcionarka boutique hotela u centru Splita.

– Upravo smo posljednju slobodnu sobu iznajmili na jednu noć turistima koji su došli iz Ancone. Plan im je bio iz Splita otići na jedan od naših otoka. Nisu pronašli smještaj ni na Braču, ni Hvaru, ni Korčuli niti Visu. Sutra se vraćaju natrag u Anconu jer smještaja, naprosto, nema.

Dodaje da su se turisti već nebrojeno puta svraćali u hotel i pokušavali unajmiti sobu, iako je na njihovim stranicama jasno naznačeno da su popunjeni.

U takvim slučajevima im, kaže, pokušaju pomoći pa pretražuju najpopularnije online platforme ne bi li pronašli alternativu.

– U nekoliko navrata uspjeli smo u tom naumu, ali češće se dogodi da nema dostupnih hotela niti apartmana, dodaje.

Slobodna Dalmacija je odlučila i sama se u to uvjeriti pa su pretražili AirBnb i Booking, dvije najpopularnije platforme za iznajmljivanje smještaja. U tražilicu su ukucali datum check ina četvrtak 12. kolovoza te datum check outa 15. kolovoza. Dakle, tri noći za četiri gosta.

Za rezervaciju je na platformi Booking, u trenutku pisanja teksta, bilo dostupno ukupno osam objekata. Najjeftniji od njih za četiri osobe i tri noćenja iznosi 10.787 kuna, a najskuplji vrtoglavih 112.695 kuna s uključenim doručkom u Radisson Blu Resortu. Mahom je riječ o luksuznim hotelskim ponudama.

Na AirBnbu dostupno je bilo također osam apartmana, doduše nešto povoljnijih cijena. Tako bi četiri gosta za tri noćenja trebala izdvojiti 3,175 kuna, a za najskuplji 31,887 kuna. Dakle, jedno noćenje bi došlo od tisuću do 10.000 kuna, ali ne sumnjamo da će se i taj smještaj popuniti!

Međutim, nekolicini ni cijena nije problem, objašnjava Ljubičić.

– Gosti su spremni platiti više. Tako ima slučajeva, da se na mjestima gdje je netko otkazao smještaj, cijena poveća i do tri puta, ali se svejedno vrlo brzo iznajmi. Gosti su spremni platiti, ali nemaju što platiti.

Mnogi su, kaže, računali i na last minute rezervacije, a takvi, ako se prisjetimo Talijana s početka teksta, ostanu kratkih rukava.

Ludilo s turističkim smještajem moglo bi se poboljšati sredinom ili krajem kolovoza, dodaje Ljubičić, ali sve ovisi o situaciji s koronavirusom i o boji naše obale na Covid karti, piše Slobodna Dalmacija.

Sve u svemu, na ulazu u Splitu komotno bismo mogli staviti natpis: Popunjeno! Ajte doma, nemamo ni mi više di leć!

Najnovije

Još iz rubrike