16.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nastavljaju se paklene vrućine, pao i novi europski rekord: Meteorologinja otkriva u...

Nastavljaju se paklene vrućine, pao i novi europski rekord: Meteorologinja otkriva u kojem će dijelu Hrvatske jedino biti malo ugodnije

U srijedu je u većini obalne Hrvatske vrijeme bilo potencijalno opasno ili opasno. U četvrtak se pak očekuje da bi duž cijele obale moglo biti izuzetno opasno vrijeme.

Na Siciliji je, primjerice, u srijedu izmjereno 48,8 stupnjeva – što je novi europski rekord.

Sunčani i vrući dani nastavljaju se i dalje i to u cijeloj zemlji. Najtoplije je ipak na Jadranu, osobito na srednjem i na južnom dijelu, gdje su i noći neugodne i vrlo tople, a temperatura se u nekim gradovima ne spusti ispod 28 stupnjeva. Zbog toga će od četvrtka pa sve do nedjelje za mnoge gradove na tom području biti na snazi velika ili vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje

Takvo stabilno, suho i vruće vrijeme imat ćemo i dalje, pod utjecajem polja visokog tlaka zraka iznad naših krajeva.

U četvrtak od jutra pretežno sunčano ili vedro te i dalje toplo. Noći su sve toplije i u unutrašnjosti, a ugodnije se spava još jedino u gorskoj Hrvatskoj gdje je 14 ili 15 stupnjeva. U gradovima naravno toplije, primjerice u Zagrebu, kako na kojoj postaji, najniža temperatura bit će između 20 i 24.

I u četvrtak poslijepodne ostaje sunčano i vruće, moguć je samo mali razvoj oblaka, ali u većini područja suho. Najviša temperatura u četvrtak od 29 do 32, a vjetar slab.

U Slavoniji i Baranji također ostaje sunčano i vruće, pa i dosta sparno. Najviša temperatura između 30 i 33 stupnja, a od vjetra će poslijepodne pristići i malo osvježenja – zapuhat će slab ponegdje i umjeren sjeveroistočnjak.

Vruće i u zapadnom dijelu, najviša temperatura popet će se do 35 stupnjeva. Malo jačeg razvoja naoblake može biti u Gorskom kotaru, a moguća je i koja kap kiše ili čak slabi pljusak.

Na jugu će vrući ljetni dani u kombinaciji s vrlo toplim noćima uzrokovati opasnost od toplinskog vala i to osobito u četvrtak, ali i sljedećih par dana. I u moru se sve teže rashladiti obzirom da su temperature i do 28. Zbog takvog vremena UV indeks će u unutrašnjosti biti uglavnom visok, a na Jadranu i dalje vrlo visok.

Sunčano i vruće ostaje do kraja tjedna. Male su šanse za kakve poslijepodnevne pljuskove, a najveće će biti u nedjelju.

Na Jadranu sunčano, vruće danju uz slab vjetar s mora – sjeverozapadnjak ili jugozapadnjak. Zbog visokih temperatura i noću i danju, bit će na snazi i velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Vrući ljetni dani čekaju nas u cijeloj zemlji do kraja tjedna, a zbog visokih temperatura i opasnost od toplinskog vala, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike