16.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zahvatio nas je već peti toplinski val ovog ljeta: Meteorologinja upozorava da...

Zahvatio nas je već peti toplinski val ovog ljeta: Meteorologinja upozorava da se jedan dio Hrvatske vrućina neće riješiti ni – noću

Pred nama su vrući i sunčani dani, povremeno uz popodnevne pljuskove. Državni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na opasnost od vrućina za obalno područje i zaleđe Dalmacije. Ali osim visokih dnevnih temperatura, u Dalmaciji se temperatura ni noću ne spušta ispod 25, a to će se nastaviti i idućih dana.

Nad našim područjem nalazi se polje malo povišenog tlaka zraka, ali zračna masa ipak nije potpuno stabilna što će noćas i u srijedu donijeti lokalne pljuskove.

Dakle, u noći s utorka na srijedu pljuskova može biti u unutrašnjosti, ponajprije u Posavini. U srijedu ujutro zatim posvuda pretežno sunčano, jedino na jugu u ranim satima malo više oblaka. U nizinama će se mjeriti oko 18, u gorju nekoliko stupnjeva manje, a na moru toplo, od 19 do 26.

U središnjim predjelima poslijepodne i dalje pretežno sunčano, bit će vruće, ali posvuda su mogući pljuskovi i grmljavina, ponegdje izraženiji.

U Slavoniji i Baranji djelomice do pretežno sunčano, s temperaturom do 34, ali i ovdje može biti izraženih pljuskova s grmljavinom, osobito u zapadnim područjima.

Mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom može biti i u gorju, na širem riječkom području i u unutrašnjosti Istre. Sjeverozapadnjak će prema kraju dana okrenuti na umjerenu buru s jakim udarima podno Velebita.

U Dalmaciji sunčano, ali i ovdje postoji mogućnost za pljuskove, većinom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, navečer u okretanju na buru, najprije na sjevernom dijelu. U najtoplijem dijelu dana temperatura između 33 i 37.

More je vrlo toplo, na većini postaja se mjeri oko 26. UV indeks sutra visok, u gorju i Dalmaciji vrlo visok.

Na kopnu će u drugom dijelu tjedna prevladavati sunčano i vruće, a uz jači razvoj oblaka u četvrtak postoji vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak. Temperatura u blagom porastu. Na moru sunčano uz tople i vrlo tople noći i jutra, a danju vruće.

Toplinski val na moru je već počeo i nastavlja se do daljnjeg. Iako je more odlično osvježenje, ipak se preporuča izbjegavati boravak na suncu sredinom dana.

Idućih dana na moru će biti sunčano, dnevne temperature će se kretati blizu 35, tako da sredinom dana svakako treba izbjegavati boravak na otvorenom, barem izvan hladovine. Osobito se trebaju paziti kronični bolesnici. Ali svima se savjetuje da izbjegavaju naporne fizičke poslove ako ikako mogu i da unose dovoljno vode.

Kao što su mnogi svjesni, osobito u Dalmaciji, problem nije samo u jako visokim dnevnim nego i visokim noćnim temperaturama. Teško je spavati i dobro se odmoriti kad se noću temperatura ne spušta ispod 25, a upravo nas to očekuje na velikom dijelu obale, u noći na četvrtak i na sjevernom Jadranu, znači pred nama su vrlo tople noći.

Istina je da su vrućine ljeti uobičajene, ali toplinski valovi, pogotovo kad su dugotrajni, mogu uzrokovati povećanu smrtnost, a pravovremene preventivne mjere znatno smanjuju broj ljudi nastradalih od vrućina pa idućih dana treba malo više pripaziti na zdravlje, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike