17.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Može li se Hrvatskoj s požarima dogoditi grčki scenarij? Tucaković: Mi smo...

Može li se Hrvatskoj s požarima dogoditi grčki scenarij? Tucaković: Mi smo se pripremili da se takvo što ne dogodi

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u Divuljama je o požarima na Sredozemlju ali i u hrvatskom priobalju razgovarao s RTL-ovom reporterkom Draganom Eterović.

Na pitanje jesu li klimatske promjene uzrok katastrofalnih požara na području Turske, Grčke i Italije, Tucaković odgovara da jesu.

“Vidimo apokaliptične razmjere u kojima na nesreću ima žrtava. Stradala je imovina, mnoga naselja su spaljena, ljudi su ostali bez kuća. Povezuje ih dugotrajno sušno razdoblje, vrući vjetrovi ali i klimatske promjene”, kazao je.

Tucaković je kazao i da se scenarij koji se dogodio Grčkoj može dogoditi i Hrvatskoj.

“Da se ne dogode mi smo se pripremili i poduzeli niz mjera i radnji koje poduzimamo temeljem programa Vlade RH ali i sve što poduzimaju naše vatrogasne zajednice, županije, jedinice lokalnih samouprava”, kazao je.

Ovogodišnju požarnu sezonu u Hrvatskoj Tucaković ocjenjuje zahtjevnom i teškom bez obzira što u statističkom smislu ima 1000 manje požara na priobalju.

“Gledajući samo mjesec srpanj preko stotinu požara je više u srpnju, što govori o isušenosti biljaka, brzini i količini požara koji su se dogodili u priobalnom području”, kazao je.

Tucaković je otkrio uzroke požara u Hrvatskoj te jesu li neki od njih podmetnuti.

“Hvala hrvatskoj policiji koja otkrije počinioce požara koji se dogode namjerno. Što se tiče uzroka oni mogu biti toplinske, električne energije, da li se radi o kemijskoj energiji. najčešći uzročnik požara je otvorena vatra, bilo da je ona namjerna ili iz nehaja”, kazao je.

Na pitanje koliko još možemo računati na naše kanadere, Tucaković odgovara – uvijek.

“Možemo računati na kanadere, naše pilote, a naši tehničari su jedni od najboljih u svijetu što su pokazali u Grčkoj, Turskoj, a pokazuju to i u BiH. RH će sigurno učiniti sve da podrška uvijek bude iz zraka, da ti kanaderi budu svaku sezonu spremni i da se ide u realizaciju zanavljanja flote”, kazao je.

Komentirao je i požare u BiH te kazao da su uputili dva kanadera u susjedstvo.

“Izgorjele su dvije štale i kuće. Kanaderi su brzo stigli tamo od aktiviranja i nastavit će s radom do večeri”, kazao je.

Tvrdi i da naše zračne snage spadaju među najbolje na svijetu.

Tucaković se osvrnuo i na opremljenost hrvatskih vatrogasaca.

“Moram zahvaliti se Vladi RH koja je pomogla i postavila hrvatsku Vatrogasnu zajednicu kao tijelo nadležno za vatrogastvo, kao jedan stup domovinske sigurnosti uz vojsku i policiju. Zanavljanje opreme je u tijeku i to je kontinuirani proces. Od požara u Splitu 2017. nabavljeno je preko 450 novih vozila i stavljeno u sustav zahvaljujući državi ali i pojedinim jedinicama lokalne i područne samouprave koje su same iskreditirale vozila, poput Istarske i Splitsko-dalmatinske županije. Sam proces nabave opreme je proces i on ne smije prestati”, kazao je.

Otkrio je i kakve su najave po pitanju požara za kolovoz.

“Mi smo spremni. Što će biti bit će. Idemo dan za danom. Najave nisu povoljne za nas, očekuje se još toplinskih valova, držat ćemo se i bit ćemo tu. Pozivam građane da svi skupa doprinesemo da do požara ne dođe i da poduzmemo mjere ako se požar dogodi da se dojavi centru 112 ili 193 na broj vatrogasaca”, kazao je Tucaković, piše https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4083188/moze-li-se-hrvatskoj-s-pozarima-dogoditi-grcki-scenarij-tucakovic-mi-smo-se-pripremili-da-se-takvo-sto-ne-dogodi/.

Najnovije

Još iz rubrike