17.7 C
Zagreb
Naslovnica Sport Barakude osvojile peto mjesto na Olimpijskim igrama

Barakude osvojile peto mjesto na Olimpijskim igrama

Hrvatska vaterpolska reprezentacija završila je Olimpijske igre u Tokiju na 5. mjestu. U završnoj, za Barakude ukupno osmoj utakmici na ovim Igrama, Tuckovi su izabranici ostvarili šestu pobjedu, uvjerljivo i zasluženo svladavši SAD.

Pokazali su kako igrom i pobjedom, koje su pak rezultat odnosa prema sportu, natjecanju, suparniku i dakako sebi samima, da su pravi, veliki sportaši s karakterom. Iz jednostavnog razloga što nije bilo lagano proteklih dana, a nakon poraza u četvrtfinalu, zadržati i koheziju unutar momčadi, mirnoću i volju za odigrati utakmice koje realno ništa ne znače i ne donose. No, ova skupina sportaša ima jednu bitnu karakternu crtu. Važnu ne samo u sportu, već u svakodnevnom životu. Oni se dižu! Da, oni znaju pasti, posrnuti kao i svaki pojedinac, ali oni neće ostati ležati, prepustiti se sudbini ili ‘valovima’ pa gdje ih odnesu. Ne, oni su se podignuli ma koliko teško bilo i odigrali posljednje dvije utakmice, posljednjih ukupno 64 minute protiv Crne Gore (12:10) i SAD (14:11). U posljednjim satima Olimpijskih igara u Tokiju, oni su osvojili 5. mjesto, te se s pobjedom vraćaju svojim kućama. To valja također imati na umu.

Utakmicu su inače u uvodnim minutama obilježile dvije kontre Amerikanaca za njihovo vodstvo 2:0. Nešto kasnije će povesti suparnik i 3:1, da bi tada slijedila serija Hrvata. S četiri pogotka u nizu, od sredine prve do sredine druge četvrtine (Bukić 2, Garcia i Lončar), Hrvatska je od 1:3 došla do 5:3, te do kraja susreta naši igrači više nisu ispuštali vodstvo. U drugoj i trećoj četvrtini je ono štoviše i još malo podignuto, pa tako bilježimo 9:6 (Lončar), ali i 10:6 (Bukić) u drugoj polovici treće četvrtine. Početkom posljednje dionice, pet minuta do kraja, još je uvijek bilo +4 za Barakude (Miloš za 11:7), ali i američki su sportaši poznati kao oni koji ne odustaju, koji se ne predaju. To su demonstrirali u Tokiju kada su u samo tri minute uspjeli doći na tek gol zaostatka odnosno prednosti za Hrvatsku (11:10). Više od toga nisu jer je prvo Ante Vukičević pogodio iz sredine, s vanjske pozicije (12:10), pa Joković iz peterca (13:10) kojeg je u protunapadu iznudio Fatović, a najljepši i nekako simboličan gol bio je onaj Xavija Garcije, 9 sekundi prije kraja (14:10). Sjajan pogodak, lob s desnog krila, posljednji gol Hrvatske na ovim Igrama, a postigao ga je Xavi Garcia koji je u nedjeljnu zoru po našem vremenu u dalekom Japanu okončao svoju sjajnu, trofejnu igračku karijeru.

Čestitke našim igračima i stožeru za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Želimo im sretan put i siguran povratak u našu domovinu, u koju bi trebali stići tijekom utorka, 10. kolovoza, piše HVS.

Najnovije

Još iz rubrike