Zemlja nije bila ovako topla u zadnjih 100.000 godina: Hrvatski klimatolog objasnio zašto je zabrinjavajuće zagrije li se planet za samo stupanj više

Screenshot

Na izvještaju znanstvenog tijela UN-a radilo se gotovo sedam godina, a što točno u njemu piše, zna klimatolog Krešo Pandžić. S njim je razgovarala Barbara Štrbac.

To je izvješće stručnjaka iz 195 zemalja, a među njima je i Hrvatska i klimatolog Pandžić. ”Nije ništa tragično. Utvrđeno je da je najtoplija zadnja dekada otkad postoje mjerenja na Zemlji”, otkrio je klimatolog.

Utvrđeno da je Zemlja trenutno najtoplija nego u prethodnih 100.000 godina. ”Do sada se temperatura povećala oko jedan stupanj Celzijusov u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Sama temperatura nije toliko tragična koliko posljedice koje izaziva”, objasnio je.

Posljedice toga su pojave ekstreminh događaja koji su sve češće i jači, poplava, suša, požara… To povećanje od 1,5 do dva stupnja ne mora, kaže, nužno biti katastrofa. Postoji pet scenarija – od najblažeg do najgoreg. ”Moguće da je najrealniji srednji, međutim postoje dobri preduvjeti da se ostvare i najpovoljniji uvjeti”, rekao je.

Ovo izvješće napravljeno je za donositelje odluka – primjerice za vlade ili vlasti na lokalnoj razini. ”Treba uvesti u zakonodavstvo određene pretpostavke da bi se postigao najbolji cilj”, izjavio je Pandžić.

Razlika između zagrijavanja Zemlje za 1,5 stupanj ili za tri stupnja najbolje se može iskazati u posljedicama. ”Postoji ogromna razlika u tim ekstremnim događajima. Jer ako bi se ugrijala više od dva stupnja, teško se braniti od elementarnih nepogoda”, objasnio je, piše Dnevnik.hr

Share This Article