19.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U požarima koji bjesne Grčkom poginuli vatrogasac i predsjednik Gospodarske komore Atene

U požarima koji bjesne Grčkom poginuli vatrogasac i predsjednik Gospodarske komore Atene

Dvije osobe su poginule, uključujući i vatrogasca u nekontroliranim požarima koji su se proširili Grčkom.

Ogromni oblaci dima nadvijaju se nad sjevernim rubovima glavnog grada Atene, gdje ljude pozivaju da napuste svoje domove, prenosi BBC.

Prijavljeno je više od 150 požara. Šest područja je stavljeno u stanje visoke pripravnosti.

Grčka se, poput mnogih dijelova Europe, borila s ekstremnim vremenskim uvjetima. Premijer je rekao da je toplinski val pretvorio zemlju u bačvu baruta.

Stotine vatrogasaca pokušavaju kontrolirati požare s gotovo 20 protupožarnih zrakoplova. Dodatni vatrogasci i avioni šalju se iz zemalja uključujući Francusku i SAD.

Potaknuti nepredvidivim vjetrovima, najgori požari bjesne sjeverno od Atene. 38-godišnji dobrovoljni vatrogasac poginuo je kad je na njega pao stup od struje u predgrađu Atene.

Druga žrtva bio je predsjednik Gospodarske komore Atene, Konstantinos Michalos. Pronađen je bez svijesti u tvornici blizu mjesta gdje je bjesnio požar.

Još 20 osoba je ozlijeđeno, javlja BBC.

Tisućama ljudi zapovjeđeno je da napuste svoje domove dok je požar uzimao kuće, automobile i poslovne prostore.

Požari bjesne i na obližnjem otoku Evia te područjima blizu drevne Olimpije, rodnog mjesta Olimpijskih igara.

“Šumski požari neviđenog intenziteta i širenja, sve naše snage vode bitku dan i noć kako bi spasile živote, zajedno s dobrovoljcima”, rekao je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

Stotine stanovnika i turista na Eviji evakuirano je na trajektima i ribarskim brodovima, dok su se požari bjesnili njezinim obalama.

“Govorimo o apokalipsi, ne znam kako bih to opisao”, rekao je Sotiris Danikas, dužnosnik obalne straže na otoku, za televiziju ERT.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kaže da požari pokazuju “stvarnost klimatskih promjena”. Temperature u zemlji su cijeli tjedan bile iznad 40C, javlja BBC.

Najnovije

Još iz rubrike