Hajduk na Livajin pogon napokon slavio u Velikoj Gorici!

Nogometaši Hajduka uspješno su prebrodili krizu nakon ispadanja iz Tobola. Požar je ugašen pobjedom nad Šibenikom, a sad i drugom u nizu protiv Gorice u gostima gdje Hajduk do subote nikad nije slavio. Odigrali su Bijeli svoju najzreliju partiju ove sezone te su slavili s 3:1.

Počela je utakmica jako čvrsto i u dobrom tempu, ali uz dvije jako čvrste i organizirane ekipe i negdje do 20. minute nemamo velikih šansi. Gorica je možda otvorila aktivnije, ali brzo Hajduk uzima loptu u noge i pokušava posjedom, dok Gorica traži Lovrića dijagonalama na lijevu stranu.

Upravo takva akcija složila je i prvi opasni udarac. U 19. je Lovrić ušao s lijeve strane i nije se okrenuo na svoju desnu, već slabijom lijevom nogom pokušava nešto između udarca i oštrog ubačaja, a lopta ide pokraj stative.

U 23. je Matar probao sa 16 metara, ali pokraj gola, a onda kreće razdoblje dosta bolje igre Hajduka i Gorica će do poluvremena iz igre stvoriti jako malo. Prvo je Marko Livaja iz slobodnjaka prebacio vrata nakon prekršaja na Krovinoviću na 16 metara, a onda ide i gol.

U 31. je Livaja na nekih 25 metara vidio ulazak Mlakara te ga je uposlio prizemnom loptom u prostor, a Slovenac pokazuje sjajan osjećaj za prostor i gol te se s desne strane fino okreće u primanju oko svog čuvara i šalje loptu tik uz suprotnu stativu.

Mogao je Hajduk u narednim minutama do još pokojeg gola, ali u 33. obrana čisti pokušaj povratne lopte Biuka nakon što je mladić već zaobišao vratara, a u 40. Livaja nakon Krovinovićevog ubačaja iz kornera gađa stativu.

No, imala je i Gorica priliku iz prekida kad već neće iz igre. Iz slobodnjaka s 40 metara s lijeve strane je Lovrić oštro ubacio, iza svih se našao Steenvoorden koji puca glavom, ali se Posavec sjajno snašao na golu po prvi put od ožujka te odbija u gredu.

Gledao se u 44. VAR nakon pada Steenvoordena u kaznenom prostoru Hajduka nakon kornera, penala nije bilo. I baš u smiraj prvog dijela, u nadoknadi je Hajduk stigao do 2:0. Odbila se jedna lopta do Josipa Vukovića na 18 metara.

Zadnji vezni Hajduka ostao je potpuno sam te je imao vremena napretek da se namjesti i opali sjajno. Lopta je od grede sjajno, neobranjivo ušla u mrežu za Vukovićev ne samo prvijenac za Hajduk, već i prvijenac u HNL-u, ali i u cijeloj profesionalnoj karijeri.

No, u drugom poluvremenu se opet dogodio toliko puta opjevani pad Hajduka. Pokušali su Bijeli stati na loptu i prištedjeti energiju, ali je Gorica u drugi dio krenula mnogo bolje i agresivnije, sa željom da se vrati i iskoristi pad.

To je domaćima pošlo za rukom u 55. minuti kad je Lovrić potpuno sam dobio loptu od Matara na lijevoj strani. Približio se bližem kutu i pucao slabijom lijevom nogom, ali je Posavec bio loše postavljen i slabom je reakcijom dopustio da mu se zatrese mreža.

To kao da je bio signal za paniku kod Hajduka koji je stao iza lopte i okrenuo se branjenju. Gustafsson je promjenama ojačao sredinu i duplirao bokove, a Livaju ostavio u vrhu napada da pokuša zadržati loptu u duelu i tako otvoriti napad.

No, Gorica nije uspjela stvoriti onu stopostotnu priliku za povratak na nulu. Pokušao je Mitrović u 63. u bliži kut, ali je to Posavec skinuo, dok se onda susret smirio i Hajduk je zapravo kontrolirao pokušaje domaćina bez veće opasnosti za Posavca.

U međuvremenu je Livaja u 81. stigao pogoditi i drugu stativu, s lijeve strane je ušao u sredinu nakon duplog pasa s Dolčekom te je potegnuo s 15 metara u vratnicu, a tri minute kasnije Dolček pada sam preko lopte kad je dobio šansu za zicer nakon dodavanja Krovinovića.

No, da ne bude drame pobrinuo se Livaja u 87. Opet dupli pas, ovaj put s Mlakarom na sretnijoj, desnoj strani. Hajduk je kružio oko kaznenog prostora bez neke ambicije za ubačajem sve dok Livaja nije dao Slovencu i protrčao, Mlakar odmah vraća i Livaja zabija sa šest metara.

Podsjećalo je na onaj gol u zadnjem kolu prošle sezone Lokomotivi nakon kombinacije s Jurićem, a Livaja je nakon toga i izašao iz igre i dobio ovacije Torcide za svoju zaista sjajnu partiju. Gol, asistencija, dvije stative i brojni osvojeni dueli, zadržane lopte i otvoreni napadi su njegov dojam i ostavština ove subote.

Hajduk je izdržao do kraja i tako upisao drugu pobjedu i sedmi bod, ali i prvu pobjedu u Velikoj Gorici otkad je Gorica ušla u prvoligaško društvo. Sigurno će sad i Gustafsson lakše disati, piše RTL.

Share This Article