26.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Tražili zaposlenike da im vraćaju novac od Vladinih potpora, radnike oštetili za...

Tražili zaposlenike da im vraćaju novac od Vladinih potpora, radnike oštetili za 420 tisuća kuna: Država nema kapacitete za kontrolu potpora

Gradskog vijećnika i njegova oca tužiteljstvo tereti da su u 11 mjeseci prisvojili 420 tisuća kuna na štetu svojih radnika taksista. Uhićeni su.

Zaposlenike su tvrdi Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku “držali u lažnom uvjerenju da uplaćene novčane potpore ne pripadaju njima već tom trgovačkom društvu, u što su oni povjerovali i na traženje prvookrivljenika, uplaćena novčana sredstva s osnova potpora za plaće podizali sa svojih tekućih računa i predavali im novac u gotovini”.

Drugoosumnjičenog SDP-ovog vijećnika terete i za krivotvorenje isprave. On negira kazneno djelo. U SDP-u iznenađeni.

“Ukoliko se pokaže da je ovo istinito, on će imat posljedice u stranci, statut je vrlo jasan i nema tolerancije na to”, rekao je Nikola Hajdić, predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije za Dnevnik Nove TV Josipi Krajinović.

Ne vjeruje da će se negativno odraziti na stranku, drukčije sve gleda HDZ-ov ministar rada.

“Ovakvih pojava sigurno ima, ja sam siguran da nisu u većini, mogu samo osuditi i politički aspekt”, naveo je ministar rada, Josip Aladrović.

Za potpore su, kaže, isplatili gotovo 11 milijardi kuna, od toga 267 milijuna kuna dobili natrag – za preplaćeno.

“Ostale naše institucije će odraditi svoj posao i siguran sam penalizirati i navedenog gospodina, a sigurno i sve one koji su na ovaj način zlorabili povjerenje hrvatskih građana prije svega”, rekao je Aladrović.

Potpore je dužan kontrolirati Zavod za zapošljavanje. Poslodavci moraju dostaviti dokaz o isplati plaće ili vratiti novac. Krešimir Sever kaže da država nema kapacitete za kontrolu potpora.

“Bilo da je riječ o tome da su ljudi dobili potporu pa su dio morali vratiti, bilo o tome da je riječ o nečemu što zakonski čak nije bila zlouporaba, ali je recimo poslodavac dobio 4000 kuna potpore, a on je isplatio minimalnu plaću”, objasnio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavinskih hrvatskih sindikata.

Poziva radnike da zloupotrebe potpora prijave.

Oca gradskoga vijećnika se sumnjiči da je zaposlenike uvjerio da novac za potpore pripada njegovoj tvrtki te je od zaposlenika zahtijevao da mu vrate novac nakon izvršene uplate na njihove tekuće račune u banci. U pojedinim je slučajevima dobio punomoć pa je novac osobno podizao u banci i zadržavao ga za sebe, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike