11.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Misa Mediterana, prva pop misa na svijetu

Misa Mediterana, prva pop misa na svijetu

Premijerno će večeras na 67. Splitskom ljetu u Galeriji Meštrović biti izvedena, prva u svijetu – pop-misa Mediterana popularnog skladatelja Tončija Huljića. Sinoć je održana pretpremijera, a reakcije publike su izvrsne, kazala je Franka jović Tonkli u Dnevniku HTV-a.

Kad mislite da vas Tonči Huljić više ne može iznenaditi, on sklada misu. Naravno, ne običnu, nego prvu u svijetu pop-misu, jedinstven i rijedak koncept koji se izvodi uz orkestar, zbor, soliste i instrumentaliste Madre Badesse. Trodijelna misa na latinskom dobila je i potporu Crkve te preporuku za izvođenje u koncertnom obliku. Huljićeva pop-misa već je pohranjena u Vatikanskom arhivu. Autoru je bio cilj da njegova glazba dopre do svih, bez obzira na to jesu li vjernici, agnostici, ateisti, da se sluša i u crkvi i vlastitom domu. Na večerašnjoj premijeri očekuju se i crkveni poglavari različitih vjera.

– Mnogi su mislili da je to propovjed, a bilo je i jedno pitanje: Je li to mjuzikl o misi?. To je kombinacija svega što se sluša na postulatima mise, kazao je Tonči Huljić. Dirigent Jure Bučević dodaje kako je u tom djelu sve moderno, samo su liturgijski tekstovi klasični.

Pop-misa sastoji se od tri dijela. To su Misa Mediterana i Ave Maria, koje je skladao Tonči Huljić, a treći dio – Dies Irae, potpisuje i izvodi Hana Huljić. Uz soliste Hanu Huljić, Lorenu Bućan i Karla Vudrića, moćnoj su izvedbi pridonijeli orkestar i zbor splitskog kazališta, a začinili je instrumentalisti Madre Badesse. Orkestraciju potpisuje Nenad Šiškov, redateljica je Jelena Bosančić.

– Vjera čini ljude boljima i možda je baš sad vrijeme za ovakva djela, poručuje Tonči Huljić čija je pop-misa dobila i crkvenu potporu. U njoj će uživati svi koji cijene glazbu, bili vjernici ili ne, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike