10.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Cijene hrane u Hrvatskoj idu u nebo: Ključne namirnice drastično su poskupjele

Cijene hrane u Hrvatskoj idu u nebo: Ključne namirnice drastično su poskupjele

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele pa su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego prije godinu dana, prema tjednim pokazateljima Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom na to da su žitarice i ulja sastavni dio mnoštva prehrambenih proizvoda, stručnjaci se boje da će skok njihovih cijena najesen pokrenuti brojna poskupljenja hrane u prodavaonicama, što bi ugrozilo životni standard građana.

Primjerice, u tjednu koji je završio 1. kolovoza kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21 posto više nego potkraj srpnja prošle godine. Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu, što znači da je 42 posto skuplji nego prije 12 mjeseci. To je najviša veleprodajna cijena kukuruza u posljednjih sedam godina.

Cijena ječma skočila je 28 posto. Suncokretova sačma, koja se proljetos prodavala za 2,8 kuna po kilogramu, posljednjih je tjedana pojeftinila, ali je i dalje 27,5 posto skuplja nego lani. Cijena soje u godinu dana povećala se za oko 100 posto, dok je uljna repica istodobno poskupjela za 53 posto

Potrošači su se iznenadili kad su nedavno u trgovačkim centrima primijetili da je cijena litre ulja preko noći skočila s 11 na 16 kuna.

Ipak, treba reći da ostali prehrambeni proizvodi nisu bitno poskupjeli jer često treba proći nekoliko mjeseci da bi trgovci potrošili zalihe i da bi na police prodavaonica stavili nove, skuplje pošiljke hrane dobivene od proizvođača.

Prvi na udaru poskupljenja zasad se našao stočarski sektor koji je u srpnju zazvonio na uzbunu, poručivši javnosti i vlastima da neće moći opstati ako cijene stočne hrane nastave divljati.

Pšenično krmno brašno, primjerice, u 12 mjeseci je poskupjelo za 22 posto. Mnogi su proizvođači mlijeka s užasom uočili da se cijena kilograma stočne hrane sve više približava cijeni litre mlijeka, koja je – da stvar bude gora – posljednjih mjeseci u padu, što im stvara sve veće gubitke.

Većina stručnjaka vjeruje da su drastična poskupljena poljoprivrednih sirovina privremena stvar i da će se cijene s vremenom umiriti, ali ne znaju reći kad će to biti.

Na rast cijena tih proizvoda s jedne strane utječe povećana potražnja iz nekih zemalja, osobito iz Kine. S druge strane, nastali su poremećaji i u ponudi. Zbog suše i ostalih elementarnih nepogoda smanjeni su prinosi u zemljama koje su veliki izvoznici hrane, poput Brazila, Argentine, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Rusije, podsjeća ministrica, prenosi N1.

Dok domaći trgovački lanci šute i tiho povećavaju neke cijene, supermarketi u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji otvoreno najavljuju da će najesen poskupjeti hranu, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike