22.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Tikvice su poput male crne haljine – pašu uz sve, i slatko...

Tikvice su poput male crne haljine – pašu uz sve, i slatko i slano

Premda se čini da tikvice nisu povrće koje izaziva oduševljenje, one se poput kameleona mogu uklopiti u niz jela i to je njihova najveća snaga – ne trebate cijelo ljeto pohati tikvice.

Tikvice su poput male crne haljine ljetnog povrća. Može biti glavna zvijezda glavnog jela, a možete ih i sakriti u umaku ili kolaču.

Osim toga, tikvice su bogate vitaminima i hranjivim tvarima. Odličan su izvor vlakana, kalija, vitamina C i B6. Kao i većina povrća imaju nizak udio ugljikohidrata i ne utječu na kolesterol. Osim toga, sadrže tvari koje doprinose zdravlju kože.

Kako god volite pripremati tikvice, možete biti sigurni da će svaki oblik imati približno istu nutritivnu vrijednost.

A evo kako ih sve možete iskoristiti…

Miješana salata najbolji je način za pripremu sirovih tikvica. Narežite ih na tanke trakice ili naribajte i kombinirajte s čime volite. Nutricionistkinja preporuča preljev na bazi maslinovog ulja jer potiče apsorpciju hranjivih tvari.

Prednost sirovih tikvica sastoji se u tome što ipak zadržavaju više vitamina. Koncentracija vitamina B i C, koji se otapaju u vodi, bit će viša kod sirovih tikvica jer termičkom obradom ispuštaju puno vode.

Kuhane tikvice začinjene maslinovim uljem i češnjakom, pečene na malo masnoće, punjene pa pečene u pećnici… Opcija je mnogo i koju god odaberete, nećete pogriješiti.

Oni posebno vješti mogu isprobati napraviti tjesteninu od tikvica koja će osvježiti uobičajeni meni.

S obzirom na to da imaju neutralan okus, tikvice su uvijek bile obiljena namirnica koju se može podvaliti djeci, pa čak i u desertima. Bilo da ih kombinirate s orašastim plodovima, čokoladom ili agrumima, tikvice će se prilagoditi svakom okusu.

Browniesi od tikvica posebno su popularni, a za to se one pretvore u pire prije pripreme, kao i kruh od tikvica, piše CNN, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike