11.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pred nama je jaka promjena vremena: I DHMZ izdao upozorenje za četvrtak

Pred nama je jaka promjena vremena: I DHMZ izdao upozorenje za četvrtak

U srijedu ujutro će puhati slabo jugo koje će tijekom dana sve više jačati tako da će navečer biti jako. U kopnenom dijelu sunčano, a vjetar uglavnom slab.

Poslijepodne, u središnjoj Hrvatskoj prolazno više oblaka, ali ostat će uglavnom suho. Bit će i još malo toplije nego u utorak, oko trideset, a vjetar slab i to jugozapadni.

Oko 30, 31 bit će i u istočnom dijelu unutrašnjosti u Slavoniji uz pretežno sunčan dan. Prolazno povećane naoblake, ali bez kiše, bit će u zapadnoj Slavoniji.

Ponekog pljuska može biti u srijedu u gorskoj Hrvatskoj i to opet, kao i prethodnih dana, najviše uz granicu sa Slovenijom i u Gorskom kotaru, Istri i na širem riječkom području. Jugo će poslijepodne pojačati na umjereno.

Na jugu u Dalmaciji također jačanje juga u drugom dijelu dana pa će do večeri posvuda biti jako. Osim vjetrovito, u srijedu sunčano i opet vruće, i do 34.

Temperatura u moru je bez promjena, u Dubrovniku 25, a na ostalim postajama 26 ili 27. UV indeks u srijedu na srednjem i južnom Jadranu opet vrlo visok, a u većini zemlje bit će visok, ponegdje i umjeren.

U četvrtak, na praznik, velika promjena vremena na kopnu u kojoj će grmljavine i obilne kiše, moguće i jačeg nevremena biti već od jutra. Puhat će i jak sjeverac, a zatim smirivanje i do vikenda opet toplo i sunčano vrijeme.

Na Jadranu vrlo sličan scenarij, nestabilno, uz jače grmljavinske oluje duž cijelog Jadrana, a u petak još rijetko pljuskovi, uglavnom na jugu.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i posebno priopćenje povodom nadolazećeg nevremena. U njemu se upozorava da je moguća mjestimična tuča, a na Jadranu i pijavice.

Lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike