13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Miljavac: Nazvao me Milanović i rekao da nagodinu preuzima organizaciju

Miljavac: Nazvao me Milanović i rekao da nagodinu preuzima organizaciju

Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, gostovao je u N1 Studiju uživo.

Rekao je da su poziv za prijem generala kod predsjednika Zorana Milanovića na Kniskoj tvrđavi dobili relativno kasno. “Problem je bio oko oraganizacije – prijevoza i smještaja, no to je riješeno i danas, s trojicom generala, idem u Knin.”

Ponovio je da su problemi bili logističke prirode, a ne političke. “Oluja je nacionalna proslava i politički ne bi trebalo krstiti koplja. U Oluji je bilo članova i lijevih i desnih i skroz desnih stranaka”, rekao je, dodavši da nikad nisu prisustvovali svi generali.

“Ni u jednom trenutku nije bilo riječi o bojkotu. Pojedinci mogu izraziti nezadovoljstvio, ali ne bi bilo priimjereno da generali koji su sudjelovali u akcijama na taj način bojkotiraju Oluju… Predsjednik je izabran većinom građana i ima legitimitet. Ima osebujan stil, možda nekad ispadne čudno, ali dosta pogađa probleme našeg društva”, govori Miljavac.

Smatra da se generali ne bi trebali previše gurati u politiku: “Nismo stvarali državu da bi iznosili jake stavove prema nekoj političkoj opciji.”

Miljavac je naveo i da problem nije s odličjima, problem je sa činovima (brigadnih generala).

“Predsjednik je jedini Ustavom ovlašten da dodijeli činove. Ali postoji procedura – Ministarstvo obrane treba izraditi pravilnik prema kojem bi predsjednik pojedincima dodijelio činove. No to se iz nekog razloga stalno vraća na doradu.

Mislim da je strah od toga da, ako to prođe, da će prema ministru biti velikih pritisikaka i da je to razlog gdje se to pomalo koči. Banožić se boji da če biti velika poplava tih činova. Da sam ministar, ne bih se bojao poplava – predsjednik može deset primiti, 20 odbaciti”, kazao je,

Miljavac je rekao da ga je predsjednik Republike osobno nazvao.

“Zvao me jučer i rekao da nagodinu on preuzima organizaciju, da novci idu iz državnog proračuna. MORH i ministar obrane su preuzeli organizaciju, a zbog čega je došlo do kratkog spoja među njima, ne bih u to ulazio”, rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike