Evo kako kava utječe na vježbanje

Unsplash

Kava je stimulans, što znači da povećava koncentraciju i budnost. Mnogi od nas piju je ujutro ili tijekom radnog dana kako bismo poboljšali svoje mentalne performanse.

Zanimljivo je da kofein može imati i stimulirajuće učinke koji poboljšavaju tjelesne performanse tijekom vježbanja.

Doktor Neil Clarke, stručnjak za sportske znanosti sa Sveučilišta Coventry u Velikoj Britaniji, ističe da kofein koji se nalazi u kavi pomaže sportaašima da dulje i napornije treniraju.

“Kofein je jedna od najistraženijih tvari za koje se izvješćuje da pomažu sportašima u boljoj izvedbi. Zbog toga ga profesionalni i amaterski sportaši često shvaćaju kao pomagalo koje poboljšava performanse za širok raspon aktivnosti”, rekao je Clarke.

Nekoliko je znanstvenih radova pokazalo da kofein poboljšava performanse u trčanju, biciklizmu, nogometu, košarci, tenisu, golfu i dizanju utega.

Clarke navodi da je dokazano, kada je riječ o trčanju, koefin ima pozitivan učinak u utrkama koje traju kraće od tri minute, a ponajviše u utrkama od oko deset sekundi.

Doktor Neil Schwartz, stručnjak za sportsku znanost sa Sveučilišta South Alabama u SAD -u, navodi da različite osobe različito reagiraju na kofein te da treba pripaziti na unos.

“Ako osoba dobro podnosi kavu i kofein, to može poboljšati i fizičku i psihičku izvedbu”, dodaje.

No, treba napomenuti da veće količine kofeina mogu izazvati i anksioznost i poteškoće sa spavanjem kod nekih osoba pa svakako treba pripaziti na unos, piše Science alert, prenosi N1.

Share This Article