18 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Policija objavila što je uzrok velikog požara kod Trogira. Vatrena stihija ponovo...

Policija objavila što je uzrok velikog požara kod Trogira. Vatrena stihija ponovo aktivna: Ne možete vjerovati što se dogodi u 40 sekundi

Požar se na sjevernoj strani aktivirao užasnom brzinom zbog vjetra. Dignut je jedan kanader i dva air traktora. Sve to po jako ružno izgleda, ne možete vjerovati što se dogodi u 40 sekundi”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan javlja kako se požar ponovo aktivirao.

“Očevidom požara koji je izbio jučer u Seget Gornjem utvrđeno je kako je uzrok istoga iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova. O svemu utvrđenome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo”, priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Prema procjeni glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića izgorjelo je oko 700 hektara. “U vezi s uzrokom požara policija radi svoj posao”, rekao je Tucaković.

Utrošeno je više od 32.000 goriva. Ispušteno je više od dvije tone vode na različita požarišta. Tako pokušavamo zaustaviti sve požare. Jučer su u jednom trenutku bila otvorena tri požarišta. Najveće je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Otvorilo se i požarište u Drinovcima u Šibensko-kninskoj županiji te Bili brig u Zadarskoj županiji. Uspjeli smo sa zrakoplovnim snagama pokriti sve potrebe požara, a jedan kanader je otišao i u Tursku”, kazao je Banožić.

DVD Trogir objavio je na Facebook stranici snimku požara i borbe vatrogasaca s vatrenom stihijom.

Radio Dalmacija objavila je novu, jutrošnju snimku vatrogasaca na požarištu kod Trogira.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao nam je da je sada stanje puno bolje. Nema otvorene vatre i u tijeku je izdimljavanje. “Stanje je dobro, nema više toliko izdimljavanja, nema opasnosti. Noćas je bilo ružno, obranjene su kuće, benzinska crpka, sada je situacija puno, puno bolja.

Sada je samo dim na sjeveroistočnom dijelu u jednoj uvali. U zraku se osjeti dim, da ne kažem smrad, ali nema otvorene vatre. Trenutačno su dva kanadera otišla na punjenje”, rekao je Tucaković.

“Tijekom noći na požarištu kod Segeta Gornjeg je došlo do pogoršanja. Na zahtjev vatrogasaca 3. kolovoza od 1 sat zatvoren je za sav promet cesta D 8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. U 02:40 angažirane su dodatne vatrogasne snage iz JVP Split, Sinj, Podstrana, Makarska, DVD Klis, Gata, Kučiće, Muć, Split, Brela i Slatine. Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 ha, a od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ukupno je do sada u gašenju sudjelovalo 194 vatrogasca sa 49 vatrogasnih vozila iz JVP-a: Split, Trogir, Sinj i Podstrana te DVD-a: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje, Split, Omiš i Dugi Rat, DIP-a Split te pripadnici PP NOS-a HV-a”, naveli su u priopćenju.

Dojavu za požar Županijski centar Split zaprimio je jučer u 10:15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.

Požarište je od 10:30 obišao i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da je u tijeku izdimljavanje te da na požarištu ima i dalje otvorene vatre.

“Ako ne bude vjetra, požar bi trebali staviti pod kontrolu danas”, rekao je jutros za DalmacijaNews zapovjednik županijskih vatrogasaca Ivan Kovačević. Kuće su obranjene, nema potrebe za evakuacijom stanovništva, a nije bila ugrožena ni benzinska stanica na trogirskoj zaobilaznici.

Oko 5:15 sati naizmjenično je uspostavljen promet na Magistrali (DC 8) kod Trogira koji je ranije bio potpuno prekinut, javila je policija. Na trogirskoj zaobilaznici sada se vozi naizmjenično.

Vatrogasci su cijelu noć gasili požar koji je u ponedjeljak buknuo u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu, a do ponoći je izgorjelo oko 550 hektara pretežito niskog raslinja i nešto borove šume, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

Vatrogasci i dalje dežuraju na dijelovima požara koji je pod nadzorom, dok veći dio vatrom zahvaćenom područja još uvijek nije stavljen pod kontrolu, pa vatrogasci i dalje gase vatru, rekli su u tom vatrogasnom središtu. Rano jutros dignuta su dva kanadera.

Na požarištu kod Segeta Gornjeg, u ponedjeljak, 2. kolovoza, bilo je angažirano ukupno osam protupožarnih zrakoplova i to četiri Airtractora, tri Canadaira i jedan helikopter iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Tijekom poslijepodneva, u ponedjeljak, 2. kolovoza, na požarište je upućeno i 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Zbog tog požara u ponedjeljak poslije podne oko sat vremena bilo je obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

“Požar se ponovno aktivirao, ali ne prijeti kućama. Vatrogasci su se rasporedili u blizini objekata i spremni su ako zatreba. Problem stvara vjetar”, rekao je sinoć Marin Buble, vatrogasni zapovjednik trogirskog područja.

“Dana 3.08.2021. oko 00:30 sati, na zahtjev vatrogasaca za sav promet je zatvorena DC 8 od BP Perić do skretanja za rotor prema Čiovskom mostu, trogirska obilaznica, a promet se preusmjerava kroz Trogir”, doznaje se. Marin Buble nešto prije ponoći govorio je kako je stanje relativno mirno, ali kako se još ne može reći da je požar potpuno lokaliziran.

“Nema aktivne vatre, nadamo se da neće doći do obnavljanja požara”, rekao je za DNEVNIK.hr, a za Večernje vijesti Nove TV je dodao: “O većim štetama nisam upoznat. Sve kuće smo obranili tako da smo dosta zadovoljni”. Zračne snage su se povukle s dolaskom mraka, ali na tlu dolazi smjena vatrogasaca i sada se raspoređujemo za noć“, kazao je Buble. Ozlijeđenih na sreću nema, piše Dnevnik.hr

Vatrogasci se i dalje bore s požarom kod Trogira: Jutros dignuti kanaderi, izgorjelo 550 hektara niskog raslinja i šume

Najnovije

Još iz rubrike