15.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Milošević: Nije istina da na Oluju ne idem zbog zakona o ZDS-u

Milošević: Nije istina da na Oluju ne idem zbog zakona o ZDS-u

O Oluji i razlozima neodlaska predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin govorili su potpredsjednik Vlade Boris Milošević i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, piše N1.

Na pitanje je li razlog zbog kojeg ove godine ne ide u Knin taj što nije donesen zakon o zabrani ZDS-a, Boris Milošević je odgovorio: “Ne, uopće o tome nije bilo govora. Ni prošle ni ove godine nije bilo nikakvih uvjetovanja.”

Istaknuo je kako želi da taj bude dan pomirbe pa ponovio da ne postoji razlog zbog kojeg ne ide na obilježavanje Oluje.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, govorio je o Oluji.

Zbog čega smatra da se ratuje politikom komemorativnog sjećanja, Pupovac kaže da je “zbog toga što mu to zaglušuje uši kao što su nekad topovi, paljbe i ratna propaganda pa nisu mogli vidjeti tko im je susjed i komšija, nisu mogli znati tko bi mogao, a ne bi smio biti žrtva.”

“Tako su i danas komemorativne politike sjećanja pretvorene u neku vrstu ratovanja, bez svijesti da pravi mir može biti postignut promjenom takvih praksi. Umjesto da slijedimo primjere Francuske i Njemačke, Poljske i Njemačke, Jugoslavije i Njemačke, Jugoslavije i Italije, koje su već 26 godina nakon rata stvarale zajedničku Europu i otvarale prostor prijateljstvima, mi na prostorima bivše Jugoslavije, prije svega na prostorima Hrvatske, Srbije i BiH, mi i dalje produbljujemo rovove svojim politikama sjećanja”, komentirao je.

O pomirbi je rekao da se “to se ne radi samo u jednoj gesti”. “To se treba raditi tijekom cijele godine. Treba stvarati atmosferu, otklanjati se od ratnih politika i politika sjećanja”, poručio je Pupovac.

“Što se tiče ZDS-a, taj pozdrav bio je službeni jednog ne samo zločinačkog režima, nego režima kakvih je u civilizaciji ljudske vrste bilo malo. Ideale države i slobode pretvorio je u politiku smrti i istrebljenja drugih i drugačijih – Roma, antifašista… Njihov pozdrav ne bi smio imati pravo javnosti u RH. Tu svijest trebamo svladati”, rekao je.

Na pitanje ima li Vlada sluha za to, Pupovac je naveo da se u našim politikama sjećanja spajaju one iz ratnog raspada zajedničke države te rata u Hrvatskoj i one iz Drugog svjetskog rata. “Mi iz SNV-a znamo da trebamo riješiti i jedno i drugo na način da postignemo poštovanje prema žrtvama i istovremeno otklonimo politike i njihove simbole koje su te žrtve uzrokovale.”

Ne vidi problem u tome što Boris Milošević, kao ni neki drugi predstavnici Vlade, neće biti sutra u Kninu. “Nije to nikakva poruka.”

“Mnogo je još posla na relaciji hrvatsko-srpske politike”, poručio je, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike