-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Za njih nema krize: Milijarde kuna dobiti za banke u Hrvatskoj u...

Za njih nema krize: Milijarde kuna dobiti za banke u Hrvatskoj u prvoj polovici 2021.

Najveća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka te treća po redu, Erste banka, objavile su svoje rezultate poslovanja za prvo polugodište ove godine, a ti su rezultati, prema podacima iz njihovih financijskih izvještaja, bolji no u istom razdoblju lani. Konkretno, sama Zagrebačka banka d.d. u prvom je polugodištu ostvarila dobit od 707 milijuna kuna, što je 74 milijuna kuna, odnosno 11,7 posto više nego u prvoj polovini 2020., piše Novi list.

Na razini grupe Zabe iskazana je dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje bančin konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj. Navodi se da troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 232 milijuna kuna i smanjeni su za 117 milijuna kuna, uglavnom zbog većih gubitaka od vrijednosnih usklađenja u 2020. slijedom COVID-19 pandemije. Neto dobit Erste&Steiermärkische banke u prvoj polovini ove godine iznosila je 511,2 milijuna kuna, u odnosu na 171,3 milijuna kuna u prvoj polovini 2020., priopćeno je Erstea, a temeljem njihovog nekonsolidiranog financijskog izvještaja.

U Ersteu kažu da je rast neto dobiti prvenstveno rezultat značajno nižih troškova rizika, koji su u prvoj polovini 2021. iznosili 26,5 milijuna kuna, u odnosu na 316,5 milijuna kuna u istom razdoblju godinu ranije. Neto kamatni prihod banke povećan je za 1,4 posto, a neto prihod od naknada i provizija za 4,2 posto. U Erste banci kažu da je udio NPL plasmana (nenaplativi krediti) krajem lipnja iznosio 6,2 posto, odnosno manji je nego krajem 2020., kada je iznosio 6,7 posto. Misle ipak da se »u idućem razdoblju može očekivati blagi rast NPL plasmana«.

Neto dobit cijele ESB grupe, prije manjinskog utjecaja, u prvoj polovini 2021. iznosila je 608,1 milijuna kuna, u odnosu na 200,5 milijuna kuna u istom razdoblju 2020.

Inače, banke u Hrvatskoj, cijeli sektor, u prvom je kvartalu 2021., odnosno u prva tri mjeseca ove godine, poslovao s dobiti od 1,1 milijarde kuna, što je bilo otprilike na razini prvog tromjesečja 2020. Najveću dobit tada je iskazala Zaba, potom PBZ pa Erste. Lani je pak cijeli bankarski sektor poslovao s 2,7 milijarde kuna neto dobiti, što je bilo za 53,1 posto manje no u 2019. Pandemija je ostavila traga na poslovanju banaka, a moratoriji i odgode plaćanja kredita uz poseban regulatorni tretman sada su i istekli.

Odlukom Hrvatske narodne banke, poslovne banke u Hrvatskoj već neko vrijeme ne mogu isplaćivati dividendu, bez obzira na to što iskazuju dobit. HNB je tako odlučio upravo zbog rizika poslovanja uslijed pandemije, pa je recimo zabranio isplatu dobiti u cijeloj 2020., što se odnosilo na pretpandemijsku dobit iz 2019., a potom je zabrana produljena i na ovu godinu, a odnosi se dakle na dobit iz 2020. HNB misli da će se tek protokom vremena, nakon povlačenja potpora i mjera pomoći, realnije vidjeti utjecaj na poslovanje, pa »igra na sigurno« i bankama nalaže da iskazanu dobiti zadrže. No, HNB se obvezao da će do kraja rujna ove godine ipak barem preispitati svoju odluku, čime je otvorena mogućnost da se do kraja ove godine nešto dobiti kroz dividende ipak isplati, čemu se banke vjerojatno nadaju, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike