10.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Posljednjih dana s polica je povučen niz artikala: HAPIH objasnio što se...

Posljednjih dana s polica je povučen niz artikala: HAPIH objasnio što se događa i ima li razloga za brigu

Posljednjih nekoliko dana brojne građane zabrinulo je val povlačenja hrane s polica trgovina zbog ‘utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu’. Popularni sladoledi, krekeri pa čak i jogurti završili su na popisu hrane na koje su upozorile vlasti da se ne treba konzumirati.

Postoji li razlog za zabrinutost ili je u stvari samo riječ o novim standardima, priupitao je Večernji Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Potvrdili su kako je došlo do male razlike u postupanju.

– Na razini EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procjene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak. Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina (MDK) za taj spoj pa se u takvoj vrsti proizvoda nije znalo postupati tj. nisu se znale odrediti odgovarajuće mjere – navodi se u njihovom odgovoru.

Europska komisija je održala tijekom lipnja i srpnja sjednice kriznih koordinatora na kojima se donio zaključak da svi proizvodi koji sadrže etilen oksid ‘smatraju nesukladnim’, zbog čega su se svi takvi proizvodi moraju povlačiti s tržišta.

– Obzirom da se nije moglo sa sigurnošću utvrditi koncentracija koja bi bila najveća dopušten količina za tu vrstu proizvoda u aditivu kao i koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja ovo je najveća moguća razina zaštite zdravlja potrošača. Etilen-oksid nije dopušten za primjenu u EU i nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti te zbog toga nije moguće napraviti relevantnu procjenu rizika za potrošače koja se inače radi u slučaju prekoračenja MDK vrijednosti – objasnili su za Večernji list iz HAPIH-a te navode s obzirom na to da se ne radi procjena rizika, automatski se povlače svi proizvodi s etilen-oksidom.

Iz HAPIH-a napominju kako se spomenuti aditiv dodaje tijekom proizvodnje u iznimno malim količinama, a tijekom analize proizvoda pokazalo se da su izmjerene količine isto tako male što pak znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda.

– Isto tako, treba imat na umu i činjenicu da se radi o proizvodima (sladoled, jogurt…) čija količina konzumacije nije tolika značajna u odnosu na kompletan dnevni unos ostalih namirnica – ističu te dodaju kako su stava da čak i ako konzumirate neki proizvod s spomenutim aditivom da to neće ugroziti vaše zdravlje.

Na pitanje koliko je bilo povučenih proizvoda ove godine u odnosu na prošlu, navode kako je u 2020. godini bilo 13 opoziva, dok u 2021. godini s 31. srpnjem bilo čak 31 opoziv proizvoda s etilen-oksid, piše Večernji.

Ako ste kupili ove krekere nemojte ih jesti, imaju pesticida

Povučeni sladoledi, jogurt, krekeri… Odakle u njima zabranjeni pesticid?

Udruga potrošača Korana -konstantno povlačenje hrane s tržišta

Važna obavijest: Nemojte jesti ove vrlo popularne sladolede zbog pesticida

Dukat povlači dva jogurta iz trgovina zbog pesticida u njima

Najnovije

Još iz rubrike