18.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Američki državni tajnik nominirao Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća

Američki državni tajnik nominirao Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća

Američki državni tajnik Antony Blinken nominirao je Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća, odnosno za ulazak u grupu država čijim građanima kojem nisu potrebne vize za putovanje u SAD.

– Ovaj korak prema putovanjima bez viza prepoznaje ogroman hrvatski napredak da ispuni stroge standarde za zemlje koje sudjeluju u programu. Radujemo se još jačim američko-hrvatskim odnosima – napisao je Blinken. Izaslanstvo iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti u rujnu dolazi u posjet MUP-u te će dati završnu ocjenu, nakon čega prijedlog treba potvrditi Kongres i to u ovoj fiskalnoj godini koja i završava u rujnu.

No, kako doznajemo iz više diplomatskih izvora, čim je Blinken predložio Hrvatsku, proces je praktički gotov. Na tu je objavu reagirao hrvatski premijer Andrej Plenković. – Zahvaljujem državnom tajniku Blinkenu na pozivu u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Uz intenzivan rad Vlade RH, MVEP-a i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta – odgovorio je premijer Plenković.

Dodao je i kako “potvrđujemo partnerstvo Hrvatska i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD” te kako se “radujemo daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza”.

– Po dovršetku preostalih proceduralnih koraka u SAD-u, hrvatski državljani će u SAD putovati bez viza. Ta važna odluka rezultat je višegodišnjeg rada na ispunjavanju zahtjevnih uvjeta – od spuštanja razine odbijenih zahtjeva za vize na 2,69% preko jačanja sigurnosne i pravosudne suradnje do razmjene informacija s FBI-em, TSC-em i drugim agencijama SAD-a – komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Božinović.

– Ohrabreni današnjom važnom porukom naših američkih partnera koju smatramo dodatnom potvrdom naših izvrsnih bilateralnih odnosa – nastavljamo predano raditi na ispunjavanju svih programskih uvjeta nadajući se skorom potpunom uključivanju Hrvatske u Program izuzeća od viza – dodao je, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike